Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinski turizam
  • 13.05.2018. 15:15

Vršac: Male porodične vinarije kao brend

Vršački Put vina privlači goste iz Srbije, ali i strance, koji žele da saznaju više o istoriji vinogradarstva na ovim prostorima, ali i da uživaju u kvalitetnim vinima.

Foto: Facebook / Turistička Organizacija Vršac
  • 440
  • 47
  • 0

Vršac je vekovima poznat po vinogradarstvu i vinarstvu. Prvi pisani dokument datira iz 1494. godine. Ipak, razvoj vinskog turizma ozbiljnije je započet tek devedesetih godina prošlog veka. Tada su počele da se obnavljaju male porodične vinarije, kao i da se otvaraju nove. Danas se ponuda i kvalitet konstantno unapređuju. Ipak, od nekadašnjih 980 podruma, Vinik je jedini, koji i dalje ima istu funkciju kao nekada.

Vinik - jedno od omiljenih svratišta ljubitelja vina 

Vinik rado posećuju ljubitelja vina iz Vršca, ali i gosti, koji u ovom piću mogu da uživaju u degustacionoj sali. Odavde kreće vršački Put vina, a vinarija godišnje ima oko 1.500 poseta. "Uobičajeni gosti su nam Novosađani i Beograđani. Ima i stranaca, a najveći broj njih su Slovenci. U poslednje dve godine povećan je i broj Bugara, kao i Rumuna", kaže za RTV vlasnik Nikola Cuculj.

Priprema vinara za ulazak Srbije u Evropsku uniju

U Vršcu je registrovano još 11 vinarija, koje se nalaze u Velikom Središtu i Gudurici. One zajedno obezbeđuju da Put vina bude na visokoj poziciji. Vršac je, pre dve godine, jedini u regionu primljen u Asocijaciju vinskih gradova Evrope. Kako kaže Julkica Mitrašinović, direktorka Turističke organizacije Vršac, vino i vinogradarstvo su ono zbog čega je Vršac postao brend

"Trudimo se da raznim studijskim posetama vinskim regionima u Evropi doprinesemo da se naši vinari što pre i što bolje susretnu i pripreme za ono što će uslediti kada dođe do momenta pristupanja Srbije EU,  odnosno da se sa tim kriterijumima, pravilnicima i zakonima upoznaju i spreme za sve što ih čeka u bliskoj budućnosti".


Izvori

RTV


Tagovi

Vršac Put Vina Vinik Nikola Cuculj Julkica Mitrašinović Porodične vinarije


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.