Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita loze
  • 16.05.2022. 10:00

Vinogradi na udaru plamenjače, pepelnice i crne pegavosti

Crna pegavost se zadnjih godina sve više širi našim vinogradima uzrokujući pritom značajnije ekonomske štete, a tu su i plamenjača kao i pepelnica. Šta činiti?

Foto: Depositphotos/Yarygin
  • 374
  • 42
  • 0

Nakon nekoliko kišnih dana sa ne preterano mnogo padavina vreme se stabilizovalo i sledili su topli i sunčani dani. Loza je stoga u fazi intenzivnog porasta.

Vremenske prilike i faza razvoja do sada nisu pogodovale razvoju bolesti, ali, upozorava dr Josip Ražov, možemo očekivati i pojavu plamenjače (Plasmopara viticola).

Blok i naizmenični tretmani

Zato preporučuje vinograde zaštititi kombinacijom sistemičnog i kontaktnog fungicida. Ističe da prednost treba dati preparatima sa dve aktivne materije zasebnog načina delovanja radi antirezistentne strategije i bolje efikasnosti, te uvek ići preventivno. Dakle, pre kiše i pre pojave simtoma.

"Preporučuju se blok tretmani dva puta u razmaku sedam do 12 dana, zavisno od uslova, i naizmenični tretmani različitim preparatima“, sugeriše ovaj zaštitar.

U narednoj fazi preporučuje izrazite sistemike kao što su na bazi metalaksil-m i bakar iz bakar-oksida ili fosetil-aluminijuma i folpet ili sistemike ograničenog kretanja kao što su mankozeba, ametoktradin + dimetomorf, mandipropamida i drugo. 

Za suzbijanje plamenjače na raspolaganju su sledeća sredstva na bazi aktivne materije metalaksil - M + bakar oksiklorid, folpet + al. fosetil, mandipropamid + zoksamid, ciazofamid, fluopikolid + al. fosetil, metalaksil - M + folpet, dimetomorf + folpet, dimetomorf + ametoktradin, iprovalikarb + folpet + al.fosetil, amisulbrom, oksatiapiprolin + amisulbrom, oksatiapiprolin + zoksamid. 

U organskoj proizvodnji, podseća, i dalje su na raspolaganju sredstva na bazi bakra.

Zaštita od pepelnice i crne pegavosti

Za zaštitu od pepelnice dodati sumporna sredstva u dozi dva do tri kg/ha.

Koncentracije su izražene na 1.000 l vode. Bez obzira na potrošnju vode, potrebno je držati se doze/ha.

Obavezno dobro pročitati uputstvo i pridržavati se smernica proizvođača jer može doći do promene registracije i doze/koncentracije, upozorava Ražov.

Na posledice koje mogu da izazovu veće količine padavina upozoravaju stručnjaci. Diplomirani inženjer poljoprivrede Ivan Šimičević posebno ističe opasnost od moguće infekcije bolesti crne pegavosti Phomopsis viticola.

Spomenuta se bolest zadnjih godina sve više širi našim vinogradima uzrokujući pritom značajnije ekonomske štete, podseća Šimičević. Stoga valja, čim se smire vremenski uslovi, sprovesti zaštitne mere protiv spomenutog nametnika.

Zaštitu je najbolje izvršiti upotrebom jednog od mogućih preparata na bazi fosetil-aluminijuma + folpet ili kalijum fosfonata ili neki drugi prema preporuci agronoma iz poljoprivrednih apoteka ili stručnjaka savetodavnih službi, sugeriše Šimičević i napominje da je u sprovođenju zaštitnih mera nužno pridržavati se uputstava proizvođača sredstva za zaštitu bilja.


Tagovi

Vinogradi Plamenjača Pepelnica Zaštita Ivan Šimičević Padavine Josip Ražov Crna pegavost


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Nedjeljko je dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik nedeljnika i dnevnika Zadarski list. Moto: Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da rečima bude tesno, a mislima široko.