Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba grožđa
  • 16.09.2020. 16:00
  • Srem i Južna Bačka

Vinogradari zadovoljni rodom grožđa - očekuje se dobar kvalitet vina

Bez obzira na periode kada je bilo loše vreme ova godina će, čini mi se biti veoma dobra i po prinosu, ali i kvalitetu grožđa. Samo se nadamo da će vreme biti sunčano i toplo do kraja berbe, kaže Jovan Stojković predsednik Kluba vinogradara i vinara "Sveti Trifun".

Foto: Zlatko Markovinović
  • 201
  • 156
  • 0

Vinogradari u Sremu se spremaju za berbu grožđa. Kako sada stvari stoje biće ove godine kvalitetnog grožđa, a samim tim i dobrog sremačkog vina. 

Proizvođači u Stejanovcima su i u ovoj proizvodnoj godini, koja nije bila nimalo laka imali veliku pomoć stručnjaka iz Poljoprivredne stručne službe, pa su zaštitu sproveli na vreme i kvalitetno. Zajedno su pratili celokupnu proizvodnju i po svemu sudeći, krajnji rezultat će i ovoga puta biti zadovoljavajući.

Mušterija prepoznaje dobro vino, ali i cenu

Gaja Ninković, vinogradar iz ovog sremskog mesta koji ima sertifikat "Rumski ceger" - koji garantuje za kvalitet vina koje prodaje, kaže da će ove godine proizvesti 10.000 litara vina. Nada se da će do berbe biti dovoljno sunčanih dana koji su sada preko potrebni grožđu. U svojim vinogradima ima zasađenu frankovku, vranac i rizling. Kaže da će berba početi do kraja nedelje, a nakon toga odmah i proizvodnja vina.

Berba do kraja nedelje, a onda i proizvodnja vina

U pitanju su čista, domaća vina koja mušterija dobro prepoznaje. A prepoznaje i cenu, jer se stejanovačka domaća vina prodaju po 250 dinara za litar i sve se proda na kućnom pragu.

Najbolje vino je ono odmah nakon berbe

Vinogradari iz Banoštora su na Usekovanije počeli berbu grožđa. Radivoj Rakić, predsednik saveta MZ Banoštor i vinogradar kaže da najbolje vino bude ono koje se pravi odmah nakon berbe.

"Nadaleko je poznato da Banoštorci imaju najbolja vina. Naše vinograde greju dva sunca, a podneblje gde su naši zasadi je idealno za vinovu lozu. Uz dugogodišnje iskustvo i dalje pravimo najukusnija vina", kaže Rakić.

Iskustvo i najukusnija vina

I Jovan Stojković predsednik Kluba vinogradara i vinara "Sveti Trifun" u južnobačkom mestu kaže da će ova godina biti izuzetno dobra za proizvodnju vina.

"Bez obzira na periode kada je bilo loše vreme ova godina će, čini mi se biti veoma dobra i po prinosu, ali i kvalitetu grožđa. Samo se nadamo da će vreme biti sunčano i toplo do kraja berbe", navodi Stojković.

Najviše vina po glavi stanovnika

Za Banoštorce kažu da proizvedu najviše vina po glavi stanovnika. Vinova loza je zasađena na blizu 160 hektara, a proizvede se oko 750.000 litara vina. Baš zbog toga ovi proizvođači zaslužuju sve pohvale ali i podršku lokalne samouprave.

"Mi u lokalnoj samoupravi smo veoma svesni šta Banoštor znači za našu opštinu. Veliki broj zaljubljenika u Dunav dolazi u ovo mesto i svako ko svrati ovde mora da proba najbolja Fruškogorska vina. Sve prednosti moramo iskoristiti u razvoj vinskog turizma, koji sa verskim itekako može biti značajan za razvoj naše opštine", kaže Mirjana Malešević Milikić predsednica Opštine Beočin.

Vina iz Srema dobila oznaku geografskog porekla

Grožđu i vinu u čast manifestacija "Banoštorski dani grožđa" ove godine trebalo je da bude održana 24-ti put. Međutim, zbog situacija sa virusom korona, početak berbe je skromno obeležen.

Pripreme za berbu i u Poljoprivrednoj školi u Rumi

Učenici srednje Poljoprivredno prehrambene škole "Stevan Petrović Brile" u Rumi počeli su pripremu vinove loze pred berbu grožđa. U toku je zelena rezidba, što je i prilika da učenici pokazu na terenu sve ono što su učili tokom nastave.

U toku je zelena rezidba

Grožđe je rodilo, a berba će početi za nekoliko dana. U zasadu vinove loze su visokokvalitetne vinske sorte koje su podložne razvoju bolesti, posebno u vremenskim uslovima kakvi su bili ove godine. Ipak, grožđe obećava dobar rod, a neće manjkati ni kvalitet.


Foto prilog


Tagovi

Berba grožđa Radivoj Rakić Proizvodnja vina Gaja Ninković Jovan Stojković Kvalitet vina Vinski turizam Mirjana Malešević Milikić


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".