Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Venissa
  • 16.10.2022. 16:30
  • Venecija, Italija

Vinograd u laguni: Turizam je odlična prilika da se sačuva tradicija proizvodnje

Nasadi vinove loze na talijanskom otoku Mazzorbo nalaze se tek nekoliko centimetara nad morem i nekoliko metara od morske obale

Foto: Vedran Stapić
  • 70
  • 47
  • 0

Vinarija Venissa nalazi se u venecijanskoj laguni, na malenom otoku Mazzorbo nedaleko Venecije. Njihova se vina plasiraju isključivo kroz istoimeni restoran, a specifičnost vinograda jest u njegovoj nadmorskoj visini. Naime, ovi se nasadi vinove loze nalaze tek nekoliko centimetara nad morem te nekoliko metara udaljeni od morske obale. 

Do njih se dakako može samo brodom, a mladi vinar Matteo Bisol otkriva kako broje 4.000 sadnica autohtone sorte Dorona na 0,8 hektara površine, na prostoru nekadašnjeg samostana. 

Veliki je izazov ovdje se baviti poljoprivredom, naročito proizvoditi grožđe. Beru ga početkom septembra, a ove je godine ono podbacilo.

Suha zima nije isprala sol iz zemlje

Naime, suha zima je poseban problem ovdašnjih proizvođača jer su izostale kiše koje ispiru sol iz zemlje. Stoga su kod sadnje vinograda odabrali lokalnu sortu, otporniju na slanost tla. Međutim, ove godine ni to nije pomoglo.

Lokalna sorta otpornija je na slanost tla

"Dio loze je list odbacio već u ljeto, u julu", priča nam domaćin dok s grupom agrarnih novinara obilazimo vinograd prepun manjih i većih kanala. Inventivni venecijanski sistem odvodnje oborinskih voda, prilično duge tradicije dio je nasada.

Poljoprivredu Venecijanske lagune u regiji Veneto istražili smo na poziv Talijanskog udruženja agrarnih novinara

Na ponekim trsovima, na nižem terenu nema uopće lista, dok je na višim zonama stanje bolje. "Čak i centimetri ovdje igraju razliku", napominje Matteo pokazujući nasad.

Njihov restoran u kompleksu vinarije nosi Michelinovu zvjezdicu, a u njemu poslužuju svoja vina. Serije su dakako male i ekskluzivne, a boca košta 160 eura.

Bez turizma nema ni poljoprivrede

U pripremi jela koriste povrće koje uzgajaju u vlastitom vrtu, a u njihovoj kuhinji nema plastike. Održivost im je važna, napominje Matteo, te stoga vode brigu o brojnim detaljima.

I centimetri igraju razliku, kaže mladi vinar Matteo Bisol

"Turizam je odlična prilika da sačuvamo svoju tradiciju proizvodnje. Bez turističke ponude ovdje ne bi bilo niti poljoprivrede. Zato moramo skrbiti o oba sektora i naći im balans", kazuje ovaj mladi vinogradar, vinar.

Sezonalnost je sve manje naglašena, sezona se produžuje, gotovo da više nema mjeseca bez turista, kaže naš domaćin i dodaje kako će se održivost Venecije, ali i čitave lagune bazirati na limitiranju broja turista, povećanju cijena i uključivanju svih dijelova društva.


Fotoprilog


Tagovi

Venissa Matteo Bisol Mazzorbo Italija Regija Veneto Michelinova zvjezdica


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić