Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kratina
  • 19.05.2022. 13:30
  • Nišavski okrug, Sićevo

Vino iz parka prirode Sićevo osvaja kvalitetom

Sićevo se ubraja park prirode druge kategorije sa prirodnim staništem žalfije i zbog svog povoljnog položaja veoma je pogodno područje za proizvodnju vinove loze. 

Foto: Branka Todorović
  • 585
  • 336
  • 0

Poljoprivredno gazdinstvo Todorović upustilo se u avanturu krenuvši sa proizvodnjom vina 2008. godine i to u podrumu koji je sazidan pre više od 100 godina. Porodičan podrum Kratina vode članovi porodice Todorović Slobodan i Zorica sa ćerkama Brankom i Dankom u Sićevu kod Niške Banje.

Ovo mesto se ubraja park prirode druge kategorije sa prirodnim staništem žalfije i zbog svog povoljnog položaja veoma je pogodno područje za proizvodnju vinove loze. Odlikuje se umereno - kontinentalna klima, selo se nalazi u kotlini, okruženo visokim planinama koje skupa štite naselje zaštićenim od naglih prodora i smene vazdušnih masa. Obiluje autohtonim, endemskim biljnim vrstama koje na tom podneblju opstaju mnogo godina.

"Slobodan je radio u "Nisalu" 25. godina i posle kolektivnog otkaza ostaje bez posla, krenuo je da obnavlja vinograde i da na zemlji predaka proizvodi grožđe", kaže Branka.

A zašto ne proizvoditi vino?

U početku su prodavali samo grožđe dugogodišnjim kupcima i pravili male količine vina za sopstvene potrebe. Iz godine u godinu vino je bivalo sve bolje i bolje i svako ko bi probao izneo bi reči hvale o njemu, a i usledilo bi pitanje - zašto ne proizvode vino?

"Grožđe koje proizvedemo prodavali smo zadruzi "Sićevo" dok je aktivno radila. Kada je prestala sa radom bili smo primorani da sami pronađemo kupce kako bismo godišnju proizvodnju od 25 - 30 tona grožđa prodali."

U početku su prodavali samo grožđe dugogodišnjim kupcima

Rešeni da krenu sa proizvodnjom pića bogova otpočeli su manju proizvodnju i te godine prodali hiljadu boca vina. To je ujedno i bio pokazatelj da je vino dobrog kvaliteta i da će prestati sa prodajom grožđa.

"Registrovali smo podrum Kratina i krenuli u proizvodnju vina", ponosno priča Branka.

Redukovati proizvodnju grožđa za bolje vino

U vinogradu postoje čokoti koje je još deda zasadio, a koji i danas rađaju. Većina vinograda je obnovljena, a posađeni su i novi. Ukupna površina pod vinogradima je dva hektara na kojima ima različitih sorti grožđa: tamnjanika, sovinjon blan, župljanka, smederevka, italijanski rizling, kaberne sovinjon i merlo.

"Morali smo da redukujemo proizvodnju grožđa po čokotu kako bi grožđe za proizvodnju vina bilo vrhunskog kvaliteta, jer bez kvalitetnog grožđa nema ni kvalitetnog vina", priča Branka.

Pored grožđa porodica Todorović bavi se i proizvodnjom kupina koju prerađuju u kupinovo vino. U svemu što rade jako im je bitan kvalitet, a ne kvantitet i jako su ponosni zbog toga.

Bez osiguranja zasada

Jedan od celogodišnjih problema sa kojima se suočava ovaj podrum je manjak radne snage tokom cele godine. U vreme berbe okupljaju prijatelje, rodbinu i zajedničkim snagama oberu sve. Celokuponu proizvodnju grožđa prerađuju u vino i skladište u sudovima za čuvanje vina u podrumu.

"Proizvodnja pod otvorenim nebom, svaka godina priča svoju priču, mi kao i većina proizvođača ne osiguravamo vinograde od grada, a razlog je manjak poverenja u osiguravajuće kuće. Od poljoprivredne proizvodnje može lepo da se živi, ako se lepo organizuje posao i ako se shvati ozbiljno, ali bez pomoći lokalne zajednice, grada i države to je teško izvodljivo ako se krene od nule, ali nije nemoguće."

Mnogi nagrađeni proizvodi porodice Todorović

Redovni su učesnici sajmova i salona vina sa kojih ne izostaju brojne nagrade i priznanja, pa su tako ove godine osvojili prvo mesto na opštinskom takmičenju u Niškoj Banji u kategoriji belih vina, pre dve godine njihov merlo i tamjanika su osvojili prvo mesto u istom mestu, a 2018. godine dobili su zlatnu medalju na salonu vina u Paraćinu.

"Vino prodajemo u svom podrumu. Kupcima iz Niša nije teško da dođu do sela i kupe vino, a dolaze i kupci iz okolnih mesta, šaljemo brzom poštom našim dugogodišnjim kupcima iz cele Srbije", dodaje Branka.


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Podrum Kratina Sićevo Vinova loza Vino Tradicija Branka Todorović


Autorka

Marija Spasić

Više [+]

Doktor biotehničkih nauka, oblast ratarstvo.