Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novosadski salon vina 2018
  • 24.04.2018. 12:15

Vinarija Kiš: Portugizer najbolji, ali se više traži belo vino

Vinarija Kiš bila je jedna od onih koja je svoje adute predstavila na prvom Novosadskom salonu vina.

Foto: Vedran Stapić
  • 573
  • 52
  • 0

Vinarija Kiš iz Sremskih Karlovaca od 1830. godine grožđe pretvara u vino, a predan rad, znanje i, naravno, ljubav, učinili su da njihov portugizer bude proglašen za najbolji na svetu. Naime, berba iz 2016. godine bila je apsolutni šampion u kategoriji mladih vina na petom međunarodnom takmičenju Portugieser du Monde, koji je održan u Pečuju u Mađarskoj, prošle godine. Ovo vino predstavljeno je i na prvom Novosadskom salonu vina.

"Odmah nakon priznanja u Pečuju, bila su nam u vinariji tri šeika. Reakcije su bile više nego pozitivne, a ocena je da se u portugizeru može uživati. I uz više popijenih čaša, za razliku od teških vina. Autohtone sorte imaju svoju šansu. Setite se reakcije vinske publike definisane u stavu ABC (Anything but Chardonnay). Kada gost dođe u restoran, konobaru je najlakše da ga ponudi. Portugizer ima svoju šansu na domaćem tržištu, ali u ograničenim količinama", rekao je za sajt Poljoprivreda info vlasnik Predrag  Crnković.

I to je vino koje je najglasnije branilo čast crvenih vina. Bela su ipak privlačila mnogo više pažnje posetilaca.

Anything but Chardonnay

Anything but Chardonnay ili Bilo šta, sem šardonea je pokret među vinopijama, u kome se insistira na potrošnji bilo čega, osim pomenutog vina. "Krivac" je publicista Frenk (Frank) Prial, koji je još 1995. godine ovaj termin upotrebio u svojoj kolumni Wine Talk u Nju Jork Tajmsu (New York Times). Tada je pisao o tržištu ugušenom masovnim vinima proizvedenim od šardonea. Kako piše Mladen Dragojlović za City magazine, Frenk tada nije ni slutio da je "objavio manifest fenomena, koji je u narednim decenijama značajno uticao na globalno vinsko tržište, stvarajući pritisak, koji je potrošače naveo da tragaju i ponovo otkrivaju beskrajno bogatstvo autentičnih sorti širom planete".

Kiš
Vina vinarije KIš mogu se pronaći u restoranima

Međutim, ova krilatica, kada je reč o belim vinima, ne važi u vinariji Kiš.

"Definitivno se najviše traži belo vino. Naša polusuva Misterija, rajnski rizling, ima zlatnu nagradu za vina u Srbiji, kao i srebro na Balkanu. Osim u vinariji, kupci vina iz našeg podruma mogu pronaći i u restoranima, kao i nekim hipermarketima", rekla je Teodora Vujašinović.

Vinarija Kiš može da se pohvali i berbom 2013. godine, koja im je donela nagradu za najbolji roze na Balkanu, a koji može da bude odabir onih koji ne mogu da se odluče za belo ili crveno vino. 


Tagovi

Vinarija Kiš Sremski Karlovci Novosadski salon vina Portugizer Misterija Roze Teodora Vujašinović Anything but Chardonnay


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.