Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sabatina 2017
  • 05.11.2017. 09:00

Unatoč suši kvaliteta grožđa je zadovoljavajuća, a zdravstvena ispravnost odlična

U sklopu Sabatine, međunarodnog susreta vinara i vinogradara održan je u Primoštenu i Stručni skup Savjetodavne službe.

Foto: Roberta Kljenak
  • 810
  • 36
  • 0

U sklopu Sabatine, međunarodnog susreta vinara i vinogradara održan je u Primoštenu i Stručni skup Savjetodavne službe.

Na istom su izlagali: mr.sc.Dražen Kaučić iz Državnog hidrometeorološkog zavoda pod temom: "Prikaz meteoroloških elemenata tijekom vegetacijskog razdoblja vinove loze u 2017. godini", Zvonimir Vlatković, dipl.ing., s temom "Vinogradarstvo u nepovoljnim klimatskim uvjetima", potom se okupljenima obratio Marko Dobrić, dipl.ing. na temu "Primoštenski babić u vegetacijskoj godini 2017.", te Nataša Puhelek Puština, dipl.ing s temom "Reduktivni uvjeti u proizvodnji bijelih vina". Potom nam je o ekološkom vinogradarstvu s primjerima iz prakse govorio Nenad Kantoci, dipl. ing., a o primjeni gnojiva na bazi fosfita u gnojidbi vinove loze dr. sc. David Gluhić iz Agro Experta. Skup je, kao i občno, moderirala mr.sc.Višnja Šimunović.

Nepovoljni klimatski uvjeti utječu na ishod vinogradarske godine

Kako smo doznali od Zvonimira Vlatkovića, nepovoljni klimatski uvjeti, odnosno mraz, suša, nedostatak oborina i prekomjerne oborine kada govorimo o vinogradarstvu, u smislu kakvoće, količine prinosa i roka berbe, znatno utječu na ishod vinogradarske godine.

"Ova se godina pokazala dinamitnom. Došlo je do suše zbog temperatura iznad 38 stupnjeva koje su štetno djelovale na fenofaze rasta i razvoja vinove loze. Ovisno o temperaturnim uvjetima koji vladaju u određenim fazama, štete se očituju na lišću, mladicama, grožđu i sadržaju ukupne kiselosti", priča.

Primoštenski babić unatoč nedostatku padalina dao dobre rezultate

Marko Dobrić prokomentirao je stanje Primoštenskog babića u ovoj vegetacijskoj godini.

"Nepovoljni klimatski uvjeti, odnosno visoke temperature i nedostatak padalina su u ovoj vegetacijskoj godini uzrokovali ekstremno smanjenje prinosa na nekim lokalitetima i to do 70%. Iz tog je razloga bilo dosta osušenih bobica s ožegotinama i prisiljenog sazrijevanja grožđa, no usprkos tome, kvaliteta grožđa je zadovoljavajuća, a zdravstvena ispravnost odlična. Bitno je napomenuti da je zbog prisiljene vegetacije dolazilo do uranjene berbe koja je krenula u prvoj polovici rujna, odnosno desetak dana ranije.”

Okrećemo se proizvodnji vina u reduktivnim uvjetima

Na temu: “Reduktivni uvjeti u proizvodnji bijelih vina”, Nataša Puhelek Puština je izjavila da se sve više okrećemo proizvodnji u takvim uvjetima.

"S obzirom na trendove u kojima se traže vina koja su aromatska, svježa i voćna, sve se više okrećemo proizvodnji vina u reduktivnim uvjetima. Problemi koje nam takva tehnologija proizvodnje nosi su: pinking i reduktivni sumporni mirisi. Iz tog bih razloga savjetovala sve vinogradare koji se žele okrenuti ovakvom načinu proizvodnje, da paze jer reduktivni uvjeti moraju biti prisutni od početka do kraja proizvodnje, što je problem zbog kisika koji je uvijek prisutan.”

Gnojiva na bazi fosfita su važna za vinovu lozu

Na koncu je David Gluhić iz Agro Experta prokomentirao primjenu gnojiva na bazi fosfita u gnojidbi vinove loze.

"Fosfiti su nova tehnologija gnojiva na bazi fosfora, u kombinaciji s ostalim elementima (kalij, magnezij, bakar i cink koji se koriste u folijarnoj gnojidbi vinove loze). Osnovna karakteristika istih je brzo usvajanje gnojiva preko lista bez obzira na vanjske klimatske uvjete. Osim toga, imaju sistemični učinak, te se brzo translociraju unutar cijele biljke, od lista do korijena. Vrlo važni učinak fosfita je sinteza fitoaleksina. To su spojivi koji podižu aktinu otpornost vinove loze na plamenjaču, botritis i crnu pjegavost. Kako se fosfiti mogu dobro miješati s ostalim zaštitnim sredstvima svakako predstavljaju zanimljivu tehnologiju u kombinaciju gnojidbe i zaštite vinove loze".

Foto: Roberta Kljenak


Fotoprilog


Tagovi

Zadružni savez Dalmacije Sabatina Vino Stručni skup Savjetodavna služba


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]