Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja vina
  • 16.11.2019. 14:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

U valjevskom kraju sve više površina pod vinovom lozom

Valjevski kraj se posle višedecenijske pauze ponovo vraća na vinogradarsku mapu Srbije, a za poslednjih petnaestak godina podignuto je oko 200 hektara zasada vinove loze i napravljeno je nekoliko vinskih podruma.

Foto: Sanja Dovečer
  • 268
  • 22
  • 0

Valjevski kraj dugo nije bio poznat po gajenju vinove loze, iako je u ovom kraju ta voćna kultura prisutna decenijama ako ne i čitav vek. Retko koje seosko domaćinstvo nema u dvorištu bar nekoliko čokota vinove loze. Dugo su postojali samo mali vinogradi, međutim poslednjih petnaestak godina, došlo je do povećanja površina pod zasadima. Reč je o poznatim svetskim sortama: sovinjon beli, šardone, traminac, merlo, a tu je i sorta morava koja se odlično pokazala.

Saveti za pravilno đubrenje vinograda

Na proleće novi zasadi vinove loze

Vinogradarstvo u valjevskom kraju je i dalje u usponu i iz godine u godinu se povećavaju površine, a na proleće se očekuje da se podigne novih 10 hektara zasada vinove loze.

"Duga i topla jesen pogodovala je grožđu i rana vina koja su dobijena od prvih sorti belog grožđa, obećavaju da će imati ne visok, nego vrhunski kvalitet", kaže Jovan Milinković, stručni saradnik za voćarstvo Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Valjevo.

Po njegovim rečima, poslednja sorta koja je obrana, je morava i izuzetnog je kvaliteta. Ima sasvim dovoljno šećera i po prvi put u poslednjih nekoliko godina mogao je da se bira momenat berbe. "To je onaj momenat kada je idealan odnos šećera i kiseline u zrnu, a to je prvi preduslov da se dobije i vrhunsko vino."

Vinogradarstvo u valjevskom kraju je i dalje u usponu

Zemljište i klimatski faktori pogoduju vinovoj lozi

Ovo podneblje je idealno za vinogradarstvo. Nadmorska visina je od 200 do 270 metara, padine su osunčane tokom čitavog dana, a zemljište je veoma dobro za vinovu lozu. Oni koji poznaju prilike u voćarstvu zapadne Srbije i valjevskog kraja to ne iznenađuje, jer su ovde uslovi za gajenje vinove loze, kako zemljišni tako i klimatski veoma povoljni.

Postoji i podatak da je do 1940. godine pod vinogradima u valjevskom kraju bilo oko 700 hektara pod zasadima. Sve do pred Drugi svetski rat u ovom kraju nije bilo domaćinstva, koje nije imalo bar desetak ari pod vinogradom. Površine pod vinovom lozom počele su da se smanjuju kada su se voćari, pre svega iz ekonomskih razloga, okrenuli gajenju: maline, kupine, šljive.

"Valjevski kraj nije toliko poznat po vinogradarstvu, kao što je poznat po gajenju maline ili šljive. Međutim, prirodni uslovi, blage padine južne, jugoistočne i jugozapadne ekspozicije u odnosu na Valjevo u potpunosti odgovaraju gajenju vinove loze. Sve je veći broj zainteresovanih koji bi da gaje ovu voćnu vrstu i dolaze da traže savet. Imamo i onih koji nisu iz ovih krajeva, ali dolaze i kupuju zemlju, podižu svoje plantaže. Logično je da se nakon toga podižu i prerađivački kapaciteti, zbog čega smatram da vinogradarstvo u valjevskom kraju ima svetlu budućnost," napominje Milinković.

Duga i topla jesen pogodovala je grožđu

Valjevo na Vinskom putu

Značajno je i da je, kaže Milinković Valjevo ucrtano u Vinski put Srbije i to privlači i goste sa strane, ne samo iz naše zemlje već i šire, a dolaze s namerom da vide šta se dešava u malim vinogradima i kakva se vina prave.

"Planirano je i da se realizuje jedan manji projekat ministarstva poljoprivrede, sredstva nisu velika, ali je cilj da se poboljšaju uslovi i kvalitet vina koji će se proizvoditi u valjevskom kraju," smatra Milinković.

Zanimljivo je i da se valjevski kraj nalazi na potpuno istoj geografskoj širini kao i čuvena francuska regija Bordo, zbog čega se i očekuje da će u narednom periodu zbog povoljnih klimatskih i geografskih uslova doći do povećanje površina pod vinovom lozom. 

Kako bi se promovisala vinska kultura i na jednom mestu okupili proizvođači, distributeri i ugostitelji, četiri godine za redom u Valjevu je organizovan Kolubarski sajam vina. Nastao je kao projekat studenata Fakulteta zdravstvenih i poslovnih studija Univerziteta Singidunum u Valjevu u okviru predmeta projektna nastava.


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Vinski put Vinogradarstvo Vinogradi Vinova loza Bordo Kolubarski sajam vina Jovan Milinković


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]