Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija Petri
  • 22.04.2019. 12:00
  • Herkshajm na Bergu

U domovini rizlinga 14. generacija nastavlja tradiciju porodice Petri

Njihova porodica bavi se vinogradarstvom gotovo 400 godina, a unazad nekoliko godina, mlada braća Petri preuzela su upravljanje vinarijom u domovini Rizlinga

Foto: Vedran Stapić
  • 104
  • 26
  • 0

Vinarija Petri nalazi se na vinskom putu Manhajm/Dürkhajm u mestu Herkshajm na Bergu, nemačka savezna država Falačko Porajnje - zapad zemlje koji se graniči sa Francuskom, Luksemburgom i Belgijom.

Ovdašnja vinska regija Pfalz obuhvata 23.000 hektara i druga je je po veličini u Nemačkoj, a poznata je pre svega po proizvodnji rizlinga, ali i drugih sorti pre svega pinota i šardonea. 

Vinariju (Weingut Petri) danas vode dva mladića, braća Filip (25) i Maksimilijan (29) Petri. Mlađi brat pokazuje nam podrume, proizvodnju i vodi prezentaciju, a slušajući ga potpuno se gubi pojam o godinama, budući da poznaje brojne detalje i na taj način deluje vrlo iskusno - što nije odlika prosečnog 25-godišnjaka. 

Slušajući njegovu priču saznali smo i razloge za to. Naime, njih dvojica unazad nekoliko godina samostalno brinu o proizvodnji vina, ali i plasmanu. Roditelji su se povukli iz posla, ali Filip dodaje da uvek rado saslušaju njihov savet. Međutim, odgovornost za grožđe, vino i prihod potpuno je njihova.

Gotovo 400 godina tradicije

Ova porodica ima i nesumnjivo bogatu vinsku prošlost - podaci govore kako od 1625. godine proizvode vino (gotovo 400 godina), a danas su braća Petri 14 generacija vinara u porodici. Nije česta prilika videti tako mlade ljude koji su preuzeli brigu za proizvodnju i plasman vina sa značajnih 23 hektara vinograda. 

Dok Maksimilijan više brine o prodaji, Filip je odgovoran za proizvodnu stranu posla. "Srećni smo da nam je tu otac da pomogne kada nam je potreban. Najviše nam pomaže savetima, ali uskoči nam i u vinogradu, gde često nedostaje ruku", kaže Filip.

Saznali smo da sledeće godine planiraju da plasiraju oko 150.000 flaša vina čija je prosečna cena na nivou šest evra. Veći deo proizvodnje plasiraju na domaćem tržištu, a oko 40% izvoze - najčešće u Dansku, Češku, Veliku Britaniju pa i u daleki Japan. 

Značajan deo prihoda ostvaruju i kroz česte degustacije na njihovom imanju koje naplaćuju od 10 do 30 evra, u zavisnosti od broja degustiranih vina, a razvijaju i dodatne kanale prodaje pa se njihova vina danas plasiraju i preko njihove Internet trgovine.

Hektar vinograda i 50.000 evra

Filip ističe kako veliku podršku promociji i podizanju kvaliteta, imaju i od strane nemačkog instituta za vino (Deutsche Weininstitut, skraćeno DWI) kojima članstvo plaćaju po hektaru površine.

Imaju oni i razvojnih ambicija, pre svega, u širenju zasada, koje žele zaokružiti na 30ak hektara, što je značajna investicija. Naime, cena hektara vinograda u ovom kraju kreće se od 35.000 do 50.000 evra, u zavisnosti od mikrolokacije, strukture i starosti. 

Ovdašnji vinogradi najčešće imaju sklop od 5.000 loza - međuredni razmak od dva metra dok su čokoti međusobno udaljeni jedan metar.


Foto prilog


Tagovi

Weingut Petri Vinarija Petri Filip Petri Maksimilian Petri Herkshajm na Bergu Pfalz


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)