Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promene
  • 15.07.2022. 18:00

Toplija klima "krivac" za ekspanziju vinogradarstva i vinarstva u Velikoj Britaniji

Dok su drugi regioni pogođeni vrelim talasom, sušom, nedostatkom padavina i požarima, klimatske promene donele su mogućnost uzgajanja vinove loze na Ostrvu više nego je ranije bilo moguće.

Foto: Depositphoto/clickos
  • 126
  • 31
  • 0

Sve toplija klima povećaće proizvodnju vina u Velikoj Britaniji, pokazala je studija naziva "Projekcije klimatskih promena za vinogradarstvo Ujedinjenog Kraljevstva do 2040.: fokus na poboljšanju prikladnosti za pino noar", a koju je objavio časopis za vinovu lozu i vino Oeno One

Dok su drugi regioni pogođeni vrelim talasom, sušom, nedostatkom padavina i požarima, klimatske promene donele su mogućnost uzgajanja vinove loze na Ostrvu u mnogo većem obimu nego što je ranije bilo moguće.

Veći potencijali za vinovu lozu

Više temperature povećavaju potencijal proizvodnje vina do 2040. godine. Istraživanje je pokazalo da uslovi postaju slični kao što su ih imale francuske oblasti Burgundija i Šampanj.

Površine pod lozom su se u Ujedinjenom Kraljevstvu između 2004. i 2021. proširile za skoro 400 odsto, sa 761 na 3.800 hektara.

Pre 2004. dominantne sorte koje su se uzgajale bile su rajhštajner, sejval blan i miler-turgo otporne na hladnije klime. To se sad menja. Istraživači su u fokus stavili sortu pino crni koja je tamo najzastupljenija i čini 33 odsto površina.

U svom radu su otkrili da će značajna područja Engleske i Velsa postati toplija do 2040. godine za 1,4ºC u toku vegetacijske sezone. To povećava površine na kojima bi se pino noar mogao uzgajati, ali i druge sorte poput: sovinjon blana, rizlinga i semilona. Ove sorte se sada sporadično uzgajaju, ali s promenom klime zasigurno će se površine pod njima povećati.

Sve je više površina pod vinovom lozom u UK (Foto: Depositphoto/clickos)

Predviđanje bioklimatskih promena

Ova studija je obuhvatila analizu klimatskih podataka u periodu od 1999. do 2018. godine za tri vinogradarska područja. U pitanju su francuski Šampanj i Burgundija kao i nemačka regija Baden.

Modeli predviđaju klimatske promene na području UK i uslove kao u navedenim regijama. U studiji su predstavili dokaze o nedavnom zagrevanju tokom vegetacijske sezone u jugoistočnoj i južno-centralnoj Engleskoj i uticaju na održivost vinogradarstva. Promene u budućnosti mogu dodatno uticati na održivost, pogodnost sorti i potencijal vinskog stila.

Ipak, zabrinjavajuće je da postoje brojni izazovi kada su u pitanju promene, a povezani su s pojavom ekstremnih vremenskih pojava do uticaja na ekosisteme. Predviđa se da će padavine tokom vegetacijske sezone smanjiti u narednih 20 godina za 10 odsto u većem delu južne i istočne Engleske i do 15 odsto u južnom Dorsetu, Devonu i delovima Kornvala. Istovremeno za područja severne Irske i južne Škotske se predviđa porast temperature, ali će predviđena količina u vegetacijskoj sezoni ostati visoka na 400 mm ili više, a možda i previsoka. To će limitirati širenje na sever.

Rezultati pokazuju da su prinosi grožđa u istoriji bili niski, ali promene donose povećanje. Tako je dobar rod iz 2018. godine delovao ohrabrujuće na ovaj sektor. Povećanje temperature će omogućiti više površina pod vinovom lozom i fokusiranje na penušava vina koja do sada nisu bila ili su bila malo zastupljena u ovoj zemlji. 


Tagovi

Vinogradarstvo Vinarstvo Pinot Noar Ujedinjeno Kraljevstvo Pino crni Klimatske promene


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.