Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elzas
  • 23.04.2019. 14:00
  • Mitelvir

Tomas Horher - Imamo mnogo buradi jer želimo sačuvati različitosti u vinima

U manje od 100 godina, četiri države bile su ovde, a zanimljiva je informacija da je Francuska himna, Marseljeza, nastala upravo u ovoj pokrajini.

Foto: Vedran Stapić
  • 117
  • 26
  • 0

Moja prabaka živela je čitav svoj život u ovom mestašcu, a opet u četiri različite države, priča vinar Tomas Horher (38) iz francuske regije (D'Alsace) dok obilazimo njegov vinski podrum. Rodila se u Nemačkoj pa se 'preselila' u Francusku jer pobedom Antante u prvom svetskom ratu 1918. godine Elzas vraćen Francuzima, ali su ga fašisti opet pripojili Nemačkoj 1940. godine da bi konačno pripao Francuskoj po završetku Drugog svetskog rata u Evropi, 1945. godine. 

U manje od 100 godina izmenjale su se dve države u dva ponavljanja, a zanimljiva je informacija da je francuska himna, Marseljeza nastala upravo u ovoj pokrajini.

Njihovo selo Mitelvir do temelja je srušeno 1944. godine u savezničkoj ofanzivi, prema tome ovde danas nema starih podruma, ali užasi rata nisu ugasili vinsku tradiciju ovoga kraja. Čak šta više, ona ne samo da je potpuno revitalizovana već je i nikada značajnija.

Nazivi mesta u ovom delu Francuske, baš kao i prezimena, najčešće su nemačkog porekla, ali ovdašnji stanovnici o tome nerado pričaju - okrenuti su radu i budućnosti, više nego burnoj prošlosti ovog kraja.

Vinarija Horher, sa 12 hektara vinograda, za godinu proizvede oko 100.000 flaša vina, a ovaj posao u porodici datira od završetka prvog svetskog rata. "Proizvodilo se u našoj porodici vino i ranije, ali kao početak naše vinarije, računamo kada je moj pradeda počeo vina flaširati, negde 1920. godine", kaže Tomas dok pripoveda brojne detalje porodične tradicije koji su i sveprisutni na njihovom imanju. U njihovom podrumu nalaze se i drvene bačve iz 1899. godine, stare staklene uzidane posude iz 1960-ih, ali i savremena inoks posuđa. "Imamo mnogo buradi jer želimo sačuvati različitosti u vinima koja dolaze iz zemljišta“, dodaje Tomas dok nam pokazuje čitav niz manjih i većih posuda.

On je u ovom poslu već 18 godina, a pomaže mu i sestra koja se pre nekoliko godina vratila iz Australije. Ovaj tandem četvrta je generacija vinara u porodici.

U svakom delu vinarije vidljiva je njihova pedantnost i predanost poslu od kog žive. To se oseti i u njihovim vinima - traminac, sivi i crni pinot, rizling ali i muškat - dolaze iz okolnih vinograda prosečne starosti oko 20ak godina. 

Njihova vina u proseku ostvare cenu oko 10,00 evra za flašu, a najčešći gosti su im Belgijanci, koji ovde dođu za vikend kako bi pobegli od svakodnevnice i probali njihova vina. Horherovi gostima nude i smeštaj - trenutno imaju nekoliko apartmana i soba u kojima borave turisti. 

Kao najveći izazov Tomas navodi problem manjka radne snage. Nekada su Poljaci dolazili na njihova imanja u berbu, ali ne i danas. "Od kada je njihov standard porastao, više im se ne isplati dolaziti kod nas", kaže on i dodaje kako neke vinarije dovoze radnike iz Belorusije, ali da je to prilično administrativno komplikovano, budući da Belorusija nije u Evropskoj uniji.


Foto prilog


Tagovi

Tomas Horher Elzas Traminac Sivi pinot Crni pinot Rizling Muškat Mitelvir


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!