Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kosmaj
  • 12.05.2023. 13:30
  • Grad Beograd, Beograd

Tamjanika: Sorta koja je stigla u Srbiju pre pet vekova

Iako je na ovim prostorima smatramo autohtonom, to zapravo nije tako. U Srbiju je došla iz Francuske negde u srednjem veku, a gaji se još i u Italiji, Moldaviji, Rusiji, Rumuniji i Bugarskoj.

Foto: Jelena Lukić
  • 352
  • 46
  • 0

U poslednjih nekoliko godina u našoj zemlji je sve više novih zasada vinove loze. Na sreću ima i zasada sa starim, autohtonim sortama kakva je tamjanika. Takav jedan zasad ima i diplomirani ekonomista Stefan Lujić, koji je iz Beograda otišao na Kosmaj kod Mladenovca da nastavi porodičnu tradiciju gajenja vinove loze i proizvodnje vina.

On je vinograd od 62 ara koji se nalazi na mladenovačkoj planini nasledio od svog dede i od 2021. godine počeo je proizvodnju vina. Kaže, šteta je ne iskoristiti potencijal prednosti Kosmaja u gajenju vinove loze.

"Ja sam stvarno imao želju da se naše porodično imanje ne zapusti. Posebno mi je bio važan zasad vinove loze od 62 ara baš zbog toga što je u pitanju stara sorta tamjanika, od koje su moji baka i deka pravili vino. U zasadu nema puno posla pošto vinova loza ne mora da se prska, jedino mora da se kosi redovno", rekao je Lujić.

Čeka da se vinarija registruje, pa će imati i spremno vino za prodaju (Foto: Z. Markovinović)

"Zasad ima dovoljno sunca, što je za ovu sortu veoma važno, a posebnu pažnju posvećujem orezivanju. Ja sam uspeo da napravim nešto vina koje je sada staro godinu i po dana, i tamo negde u oktobru biće ga za prodaju. Sada još uvek ništa ne prodajem, čekam oktobar da registrujem svoju vinariju i tada će određene količine vina biti spremne i za prodaju", kaže vinogradar sa šumadijskog uzvišenja.

Kvalitet je bitan

Početna proizvodnja nije velika, ali važan je kvalitet vina. Za sada tek pronalazi put do kupaca, a kako kaže za to je potrebno vreme.

"Ja sam optimista i sve što radim radim sa idejom da na kraju da dobar rezultat. Svestan sam da je trnovit put ispred mene, ali neću odustati. Ono što moram da kažem je da neću juriti cenu, već ću se botiri i truditi da na tržište izbacujem samo kvalitetno vino", kaže Lujić i dodaje da želi da ono za nekoliko godina bude na tržištu prepoznato kao kvalitetno vino, posebno kada je tamjanika u pitanju.

Pet vekova u Srbiji

Stručnjaci koji se bave uzgojem vinove loze i proizvodnjom vina kažu da se tamjanika, uz prokupac, smatra najstarijim autentičnim sortama grožđa. Potiče sa juga Francuske, ali je u Srbiji prisutna već pet vekova unazad i rasprostranjena je u brojnim vinogorjima. Za njen uzgoj se najpre vezuje Župa, ali ona je prisutna i u drugim delovima zemlje - Šumadiji, Negotinskoj krajini, Fruškoj gori, Vršcu i Subotici.

Prokupac - vino koje je promenilo reputaciju

Pored Francuske i Srbije, uzgaja se i u mnogim drugim zemljama, kao što su SAD, Italija, Bugarska, Nemačka, Makedonija, Rumunija i Rusija. Ova sorta je svoje "srpsko ime" dobila po tamjanu. Smatra se da je to zbog njenog intenzivnog ukusa i mirisa koji se, kada dođe u fazu potpune zrelosti, oseća čak i na nekoliko metara. Potpunu zrelost i slast, tamjanika dostiže u periodu od kraja septembra do sredine oktobra. U fazi pune zrelosti, može da sakupi do 24 odsto šećera, dok u fazi "suvarka" može da ima čak i do 30 odsto.

Naš sagovornik kaže da ima u planu proširenje proizvodnje i u tom smislu već je kupio hektar obradivog zemljišta na kojem je već zasadio nove sorte vinove loze. Takođe, u planu je i proširenje podrumskih prostorija za skladištenje vina, što će prvobitnu ideju o očuvanju porodične tradicije samo potvrditi.


Tagovi

Tamjanika Stefan Lujić Gajenje vinove loze Proizvodnja vina Prokupac


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D