Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba grožđa
  • 20.09.2022. 12:00
  • Zaječarski okrug, Knjaževac

Suša uzela danak u vinogradima: Prinos do tri puta manji

Od očekivanog prinosa od oko 12 tona, ove godine imao sam svega tri do četiri tone, s obzirom da je obrana samo jedna parcela, rekao je Slavko Savić iz okoline Knjaževca.

Foto: Jovana Cvetković
  • 259
  • 151
  • 4

Knjaževačka opština sa okolnim selima je od davnina poznata po velikim površinama pod vinogradima, ali i po proizvodnji vina. Još iz doba Rimljana datiraju iskopine, kao i kip boga vina, Dionisa u nalazištu Timakum minus u neposrednoj blizini Knjaževca. 

Površine pod vinogradima su se u ovom delu Srbije smanjile, ali i dalje je ovaj rejon pogodan za proizvodnju svih sorti grožđa. S obzirom da je kotlina na nekih 200 do 300 metara nadmorske visine, zaštićena sa jedne strane Starom planinom, a sa druge Tupižnicom i Rtnjem, klimatski uslovi poput hladnih zima, ali i hladnih noći i toplih leta izuzetno utiču na dobar i kvalitetan prinos grožđa. 

Sitnije zrno i slabiji rod

Prema rečima Slavka Savića iz okoline Knjaževca čiji su vinogradi poznati od davnina, ova sezona je bila izuzetno loša za vinograde zbog malih količina padavina, jer je suša negativno uticala kako na kvantitet, tako i na kvalitet grožđa.

"Vinogradi su naša porodična tradicija. Moj otac, deda, ali i pradeda gajili su grožđe na velikim površinama. Trenutno imam dva vinograda ukupne površine od skoro jednog hektara. U blizini rodne kuće nalazi se dvadesetak ari pod vinogradom i to sorte mustang hamburg od koje se dobija kvalitetno roze vino i frankovka od koje se dobija crno vino. Na drugoj lokaciji nalaze se još 74 ara gde dominiraju sorte šardone, rajski rizling i župljanka", poćinje svoju priču Savić i napominje da je od očekivanog prinosa od oko 12 tona, ove godine imao svega tri do četiri tone, s obzirom da je obrana samo jedna parcela. 

Od očekivanog prinosa od oko 12 tona, ove godine imaju svega tri do četiri tone

Prema Savićevim rečima, glavni krivac za sitnije zrno i umanjen rod je suša, s obzirom da je sve agrotehničke i hemijske mere blagovremeno primenio.

"Ranijih godina sam imao problema sa bolestima grožđa, jer sam bio slabo informisan oko tačne primene hemijskih preparata, ali je sada drugačija situacija. Bitno je primeniti preparat sa aktivnom materijom kaptan i to dva puta nakon cvetanja grožđa kako bi se izbegla pojava sive truleži čiji je prouzrokovač Botritis cinerea.

Nažalost i pored svega toga, kao i blagovremene rezidbe februara meseca, došlo je do slabog nalivanja zrna, nekvalitetnih i sitnih plodova zbog male količine padavina ove godine", kaže naš sagovornik.

Grožđe 60 dinara po kilogramu

Berba je, kako kaže, počela sredinom septembra, a svake godine plati desetak radnika da oberu vinograd sa većom površinom, dok onaj od dvadesetak ari beru porodično. Takođe ističe da se ne bavi proizvodnjom vina, iako gaji dobre vinske sorte. Grožđe prodaje nadkupcima i ove godine je cena 60 dinara po kilogramu.

Svake godine neophodni radnici za berbu grožđa

"Mi smo trezvenjaci, ako mogu da se našalim. Lakše mi je da prodam grožđe, nego da tražim kupce za vino koje prethodno treba proizvesti. U našem kraju većina ima vinograde koje koriste za proizvodnju vina za sopstvene potrebe, tako da je teško naći kupca. Takođe smatram da današnji mladi ljudi uglavnom preferiraju fabrička vina, a slabije domaća. Možda grešim, ali sam se susretao sa raznim situacijama", kaže Savić i dodaje da vinograd gaji iz ljubavi prema grožđu, ali i zbog generacija pre njega koje su toliko ulagale u kvalitet grožđa.

"Nadam se da će se tako i nastaviti."

Meštani okoline Knjaževca se takođe nadaju da će sledeća godina biti bolja i rodnija za sve poljoprivredne kulture i da će klimatski uslovi biti pogodni za bavljenjem poljoprivrednom kao i činjenica da će se stanje u državi popraviti što se tiče plasiranja poljoprivrednih proizvoda. 


Foto prilog


Tagovi

Vinograd Berba grožđa Slavko Savić Prinos grožđa Suša Prodaja grožđa


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.