Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumadijska vina
  • 30.05.2016. 12:00

Šumadijska vina u Svetskom muzeju u Bordou

Srpska vina u najvećem svetskom muzeju vina predstaviće devet vinarija iz Šumadije.

Foto: flickr.com/photos/laciteduvin
  • 454
  • 20
  • 0

U renomiranijoj francuskoj vinskoj regiji, Akvitaniji u Bordou, sutra 31. maja 2016., biće otvoren najveći Svetski muzej vina - Grad vina u kome će srpska vina predstaviti devet vinarija iz Šumadije sa 21 različitom etiketom.

Šumadija - nova Toskana

"Šumadija u proizvodnji vina ima potencijal da bude nova Toskana i PKS će, u saradnji sa proizvođačima grožđa i vina i nadležnim državnim institucijama, nastaviti da radi na unapređenju proizvodnih i izvoznih potencijala srpskog vinogradarstva i vinarstva", rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i dodao da će pokrenuti inicijativu da se u agrarnom budžetu predvide sredstva za promociju srpskih vina i vinarstva. "Cilj je da se povećaju površine pod vinovom lozom i proizvodnja vina, posebno onih sa oznakom geografskog porekla, unapredi kvalitet, dizajn i promocija naših proizvoda, poveća prepoznatljivost i prodaja srpskih vina na međunarodnom tržištu, u čemu Komora posebno može da pomogne", istakao je predsednik PKS i naglasio da je jedan od važnih zadataka Komore da u narednom periodu srpskim proizvođačima obezbedi veću dostupnost sredstava iz evropskih i drugih fondova za neophodna ulaganja u razvoj. Prema njegovim rečima, srpsko vinogradarstvo i vinarstvo je odlična baza za razvoj vinskog turizma u Srbiji - za promociju i realizaciju multidisciplinarnog razvojnog projekata Putevi vina.

Božidar Aleksandrović, vlasnik Vinarije "Aleksandrović" i predsednik Udruženja vinara Šumadije rekao je da je srpsko vino imalo "meteorski uspon". "Pre šest, sedam godina, kad je izdat Svetski atlas vina, o Srbiji je bila jedna rečenica - da je imala vrhunska vina pre Drugog svetskog rata. Sloveniji je bilo posvećena strana i po, a Hrvatska je imala dve strane", poseća Aleksandrović.

Šumadijska vina - stalna postavka Svetskog muzeja vina

Šumadijska vina u muzeju u Bordou naći će se u stalnoj postavci zahvaljujući odličnim rezultatima na najprestižnijim takmičenjima, čime je skrenuta pažnja na Srbiju kao vinsku destinaciju budućnosti. Svetski stručnjaci predviđaju da će Šumadija u narednih par godina biti među važnim vinskim destinacijama. Svetski muzej vina, prelepa građevina na deset nivoa pored reke, koja simbolično predstavlja "dušu vina", pokazaće vinske regije svih kontinenata, svetsku istorijsku, naučnu i kulturnu baštinu vezanu za vino, kao i sama vina koja će reprezentativno zastupati svoju zemlju. Muzej, arhitektonski projekat vredan 81 milion evra, otvoriće predsednik Francuske Fransoa Oland. Jedinstveno arhitektonsko zdanje na preko 13.000 m² predviđa samo za prvu godinu 450.000 od ukupno šest miliona posetilaca koji godišnje posete Bordo.

Uskoro 3. Festival šumadijskih vina

Druga važna manifestacija za srpsko vinarstvo na domaćem je terenu. U okviru Kraljevske vinarije Topola 11. juna održaće se 3. Festival šumadijskih vina u organizaciji Udruženja vinara Šumadije, radi unapređenja prepoznatljivosti tog regiona Srbije kao značajne destinacije na vinskoj mapi Evrope. Vladimir Stojić generalni sekretar Udruženja vinara rekao je da će šumadijska vina, nakon Topole biti predstavljena u Andrićgradu u Višegradu, a 15. septembra i na Belom dvoru u Beogradu. Prioritet budućih aktivnosti Udruženja, kako je rekao Stojić, jeste i završetak Elaborata o zaštiti geografskog porekla šumadijskog vina, čime bi se počelo od berbe 2016.

Foto: flickr.com/photos/laciteduvin


Tagovi

Šumadijska vina Marko Čadež PKS Vinski turizam Toskana Vinogradi Svetski muzej vina Grad vina Božidar Aleksandrović Vladimir Stojić Festival šumadijskih vina