Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinograd
  • 14.02.2021. 12:30

Šta treba znati prije sadnje vinove loze?

Jedan od ključnih faktora pri proljetnoj sadnji je i odabir dobre lokacije. Treba birati osunčane terene, južne ili jugozapadne ekspozicije, da nisu u nekoj udolini, dobro provjetrene.

Foto: Julijana El Omari
  • 276
  • 66
  • 0

Za odabir pravog momenta sadnje vinove loze treba uzeti u obzir više faktora. U nekim slučajevima to je jesen, kada kalemovi uđu u fazu mirovanja, pri čemu je obavezno raditi zagrtanje. Obično na lokalitetima sa nižom nadmorskom visinom, koji su topliji, sa manjom vjerovatnoćom izmrzavanja, blagovremeno pripremljenom parcelom, pravilno obrađenom i nađubrenom dok je u drugim okolnostima pogodnije proljeće, objašnjava stručnjak za vinogradarstvo, Ljiljana Gvozdić.

U našim agroekološkim uslovima velike su mogućnosti pojave mrazeva a samim tim i izmrzavanja posađenih kalemova pa bi trebalo izbjegavati veliki rizik i odabrati proljetnu sadnju.

Sadnja od 15. marta do 15. aprila

Sagledavajući ukorjenjavanje i prijem kalemova jesenja sadnja je povoljnija u odnosu na proljetnu, ali ukoliko je kalem zdrav i mehanički dobro očuvan i parcela pripremljena na odgovarajuć meliorativni način, vinova loza će se dobro primiti i na proljeće.

Pod optimalnim rokom podrazumijevamo period od 15. marta do 15. aprila, što zavisi i od trenutne situacije u godini kada se sadi, zato što nekada u to vrijeme bude puno padavina, velike vlage pa se taj period može na neki dan i odložiti dok uslovi ne dozvole potrebne radove.

Koje agrotehničke mjere primjeniti prilikom sadnje vinove loze?

Ukoliko nije bilo velikih padavina, već su se vinogradi sadili iz nekih drugih razloga kasnije od navedenog proljetnog perioda za sadnju, slijede dodatne mjere njege, kao što su dopunska navodnjavanja sve dok je potrebno, naglašava stručnjak za vinogradarstvo.

Kakve terene birati?

Jedan od ključnih faktora je i odabir dobre lokacije. Treba birati osunčane terene, južne ili jugozapadne ekspozicije, da nisu u nekoj udolini, dobro provjetrene. Ne odgovaraju površine gdje se sakuplja hladna vazdušna masa, kao ni atmosferska i zemljišna vlaga.

Pri proljećnoj sadnji veoma je važno da je parcela pripremljena na vrijeme, ali i lozni kalemovi (deklarisani, sortno odgovarajući, zdravi, neoštećeni, razvijeni).

Pripremite pravilno lozne kalemove za sadnju

Obratiti pažnju i na orijentaciju redova u vinogradu u pravcu sjever-jug, ali često se dešava da smjer redova određuje nagib terena, oblik parcele i vjetrovi koji na tom lokalitetu duvaju. Ukoliko uslovi ne dozvoljavaju da se postupi po preporučenoj orijentaciji, onda treba prilagoditi sortiment i tehnologiju tom obliku parcele.

Kada se radi o maloj površini podizanja vinograda i manjem broju kalemova, najbolje je kupovinu obaviti par dana prije sadnje, a što podrazumijeva da se nabavka unaprijed dogovori sa rasadnikom iz kojeg se kalemovi kupuju. Za veću površinu to može biti i ranije uz pravilno čuvanje, bez gubljenja na kvalitetu, do sadnje. U svakom slučaju potrebno je raditi osvježavanje korjenovog sistema, samim tim i kalema, prije same sadnje, navodi Gvozdićeva.


Tagovi

Sadnja vinove loze Tereni Lozni kalemovi Mjere njege vinograda Vinograd u proljeće


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...