Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Regulacija tržišta
  • 05.11.2022. 13:30

Šta donosi novi zakon o vinu u BiH?

Novom regulativom utvrđuju se principi organizacije tržišta vina u BiH, odnosno odredbe o proizvodnji grožđa i vina

Foto: Vedran Stapić (ilustracija)
  • 374
  • 28
  • 0

Bosna i Hercegovina bi napokon mogla dobiti zakonsko rješenje o vinu. Naime, online konsultacije o Zakonu o organizaciji tržišta vina u našoj zemlji su u toku i traju do 16. novembra ove godine, a učestvovati mogu registrirani korisnici na stranici Ekonsultacije

Podsjetimo, novi zakon odavno se najavljuje, a vinogradari su u više navrata isticali da je potrebno urediti ovu oblast kako bi bili konkurentni na svjetskom tržištu. U BiH se godišnje proizvede oko 18 miliona litara vina, a trenutna površina pod vinovom lozom iznosi oko 3.600 hektara, od čega je u Federaciji BiH 3.000 hektara, a u Republici Srpskoj 600 hektara. U FBiH je registrirano 50 proizvođača vina, u RS njih 38, a u Brčko Distriktu dva.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Košarac, istakao je kako je primarni cilj da se novim zakonom otklone poteškoće sa kojima su suočeni domaći proizvođači, a koje su proistekle iz ograničene primjene postojećeg zakonskog rješenja u praksi. Novi zakon će urediti tržište vina prema EU standardima, a time i omogućiti bolji pristup proizvođača međunarodnom tržištu.

Evropska komisija definisala je novembar 2024. godine kao krajnji rok za usklađivanje zakonodavstva u ovoj oblasti.

"To praktično znači da, ukoliko ne usvojimo novi zakon u skladu sa evropskim standardima, domaći proizvođači od 2024. godine neće moći plasirati svoje proizvode na tržište EU. Zbog toga smo potpuno posvećeni da našim proizvođačima vina omogućimo da i nakon tog roka nastave da nesmetano obavljaju vanjskotrgovinski promet na evropskom i svjetskim tržištima", rekao je Košarac. 

Organizacija tržišta

Ovom regulativom utvrđuju se principi organizacije tržišta vina u BiH, odnosno odredbe o proizvodnji grožđa i vina, oznakama porijekla, oznakama geografskog porijekla i tradicionalnim izrazima u sektoru vinarstva, označavanju, prezentaciji i reklamiranju proizvoda. Također, o stavljanju proizvoda na tržište, nadzoru i kontrolama proizvodnih potencijala i tržišta proizvoda, te tržišno relevantne odredbe o organskim vinima, aromatiziranim vinskim proizvodima i voćnim vinima.

Poseban propis o sadržaju i izgledu podrumskih registara (Foto: M.C. Celić)

U dokumentu je navedeno da Vijeće ministara BiH donosi, i po potrebi ažurira, poseban propis s listom priznatih vinskih sorti vinove loze u Bosni i Hercegovini. Odnosno, da se mogu voditi samo sorte vinove loze koje ispunjavaju sljedeće uslove: 

  • sorta pripada vrsti Vitis vinifera L. ili je nastala ukrštanjem između vrste Vitis vinifera L. i drugih vrsta roda Vitis i
  • sorta nije jedna od sljedećih: Noah, Othello, Isabelle, Jacquez, Clinton i Herbemont.

Vijeće ministara BiH podzakonskim propisom utvrđuje pravila o sadržaju i izgledu podrumskih registara, proizvodima koji se upisuju u registar, podacima o proizvodima koji se uvrštavaju, podacima o radnjama koje treba uvrstiti u registre, o određenim proizvodima, gubicima, slučajnima promjenama količina proizvoda i ličnoj ili porodičnoj potrošnji, rokovima za unos podataka, periodu obaveznog čuvanja registara, zatvaranju registara i druge potrebne odredbe, uključujući i izuzeća od njih.

U vino dodavali šećer i vodu - među patvorenim i jedno iz BiH

Zakon sadrži i opšte zabrane poput dodavanja vode ili alkohola u proizvod, osim u određenim postupcima, potom se grožđani sok ne smije prerađivati u vino niti dodavati u vino. Zabranjena je kupaža uvezenog vina s vinom proizvedenim u Bosni i Hercegovini i kupaža između uvezenih vina, kao i prekomjerna upotreba pritiska kod cijeđenja grožđa.

Kazne do 150.000 KM

S ciljem evidentiranja vinogradarskog proizvodnog potencijala Bosne i Hercegovine, sva fizička i pravna lica koja posjeduju ili iznajmljuju vinograde površine veće od 0,1 ha, dužne su o tome obavijestiti tijelo nadležno za vođenje vinogradarsko-vinarskog registra s podacima o postojećim površinama kao i o njihovom krčenju, novoj sadnji ili prekalemljivanju.

Obavezno registriranje površine veće od 0,1 ha

Obaveza se odnosi i na lica koja posjeduju ili iznajmljuju vinograd manji od 0,1 ha, ako se grožđe ili proizvodi od grožđa dobijeni iz tog vinograda stavljaju na tržište.

Kada je riječ kaznenim odredbama, novčane kazne za određene prekršaje kreću se u rasponu od najmanje 150 KM do najviše 150.000 KM. 

Marko Baković je "doktor vina": Od planinskog napravio vinogradarski kraj

Od 2011. godine bezuspješno se pokušava donijeti novo zakonsko rješenje. Očekuje da će nadležne institucije dostaviti pozitivna mišljenja kako bi zakon o organizaciji tržišta vina u BiH uskoro bio predložen na usvajanje Vijeću ministara BiH.

Entitetski i zakon Brčko distrikta BiH za sektor vinarstva usklađeni s odredbama ovog zakona donose se najkasnije u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu nove regulative. Istovremeno se stavlja van snage Zakon o vinu, rakiji i drugim proizvodima od grožđa i vina. 

Kompletan tekst novog zakona pogledajte u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Vino Vinogradarstvo Zakon o vinu Grožđe Proizvodnja vina


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.