Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Decanter 2021
  • 07.07.2021. 16:00

Srpska vina osvojila četiri zlata na Dekanteru 2021 - odakle dolaze najbolja?

Tri vinarije iz Vojvodine i jedna iz Šumadije okitile su se zlatom ove godine.

Foto: Depositphotos/AV_photo
  • 636
  • 229
  • 0

Četiri zlata, 16 srebrnih i 44 bronzane medalje ponela je Srbija sa 18. izdanja "Decanter World Wine Awards", najvećeg svetskog ocenjivanja vina u Londonu.

Ove je godine DWWA takmičenje doživelo je svoje najjače izdanje sa čak 18.094 različitih etiketa (tri hiljade više nego prošle godine) koje su pristigle iz 56 zemalja. Tokom dve nedelje u junu, gotovo 170 stručnih vinskih sudija, uključujući 44 majstora vina i 11 majstora somelijera, dodelilo je 50 Best ih Show medalja, njih 179 platinastih, 635 zlatnih, 5.607 srebrnih kao i 8.332 bronzanih. 

Dominantna Vojvodina, Šumadija ne zaostaje

Tri vinarije iz Vojvodine i jedna iz Šumadije okitile su se zlatom ove godine. Tačnije, među najboljima iz Srbije, na osnovu rezultata takmičenja su vina sa Fruške Gore, Palića i iz Orašca.

4 SRB zlatne sa Decanter-a 2021

1. Uncensored, 2018, belo, vinarija Bikicki, Banoštor (Srem)
2. Limited Edition King Supreme Marselan, 2018, crveno, vinarija BT Winery, Beška (Srem)
3. Cuvée No.1, 2019, crveno, vinarija Zvonko Bogdan, Palić (Severnobački okrug)
4. SoviNoa, 2019, belo, vinarija Matijašević, Orašac (Šumadija)

Podsetimo, prošle godine Srbija je dobila priznanja za čak 115 etiketa. Uz jednu platinastu i tri zlatne, domaći vinari osvojili su i 26 srebrnih kao i 59 bronzanih medalja. Najbolje se 2020. godine, pokazala Istočna Srbija.

Platina i tri zlata za srpska vina stiže sa londonskog Dekantera 2020

Vina na ovom takmičenju ocenjuju se u nekoliko ciklusa. U prvom se na slepo degustiraju sva i kategorišu prema bodovima komisije. Zlato mora imati 95 - 96 bodova, srebro 90 - 94, bronza 86 - 89, dok za oznaku odobrenja kao prihvatljivo, jednostavno mora imati najmanje 83 - 85 bodova. 

Najbolje ocenjena u prvom krugu, zlata, sledeće nedelje se ponovo degustiraju, s tim da su ovog puta kategorisana tako da ocenjivači znaju odakle uzorci dolaze (država, regija i podregija) od koje je vrste grožđa vino napravljeno, godinu berbe kao i raspon prodajne cene buteljke istog. 

Pobednici tako određenih kategorija osvajaju platinaste medalje. Kako bi bili proglašeni najbolji od najboljih, vina sa platinastim odličijima se probaju još jednom te se na kraju kreira lista 50 najboljih vina sveta. 

Španija udvostručila priznanja

Ove godine na Dekanteru glavnu ulogu imala je Španija koja je više nego udvostručila medalje u odnosu na 2020., kojom je dominirala Francuska. Čak devet od 50 Best in Show dodeljeno je španskim vinima, a kako na takmičenjima ističu, od njih devet čak tri nude izuzetan kvalitet i to za manje oko 15 evra po boci. 

Nije zaostajala susedna Francuska sa čak 15 vina na lestvici 50 najboljih na svetu. Kada je reč o šampanjcu koji je ovih dana na posebnom udaru ruskih zakona o deklarisanju, dve su etikete među Best in Show, devet je ponelo platinaste medalje, a 31 zlatnu. 

Zanimljivost dolazi iz Italije. Regija Furlanija primila je svoju prvu ikad osvojenu Best in Show medalju, a zaslužilo ju je belo vino "Stare Brajde", koje je mešavina Tocai Friulano, Istarske malvazije i Ribolla Gialla, došlo iz vinarije Muzic. 

Nemačka je nova Burgundija?

Nemačka je imala rekordnu godinu sa rezultatima koji su istakli "Spätburgunder" (Pinot Noir) i šardone svetske klase.

U svojim beleškama o degustaciji sudije DWWA-e komentarisali su: "Da li je moguće da će Nemačka u budućnosti (kako raste svetski izazov usled klimatskih promena) izgledati poput Burgundije?", zapitali su se uz pojašnjenje kako dva nemačka vina koja su ušla u top 50 nisu klasični rizlinzi nego šardone iz Badena i pino iz vinske regije Ar. 


Tagovi

Decanter DWWA Ocenjivanje vina Prestižna nagrada Vino 2021


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.