Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinogradarstvo
  • 13.09.2019. 10:00

Srbija dobija novi institut za vinogradarstvo i vinarstvo

Srbija će dobiti novi institut za vinogradarstvo i vinarstvo, koji će se nalaziti u Sremskim Karlovcima. Cilj je da se osnivanjem tog instituta, objedine i povežu vinogradari i iz naše zemlje i iz regiona.

Foto: Bigstockphoto/Toniflap
  • 426
  • 47
  • 0

Vinova loza u Srbiji zauzima 26.000 hektara obradivog zemljišta. S obzirom na to da se ti zasadi povećavaju iz godine i godinu i da proizvodnja vinove loze sve više raste, potrebno je da u tome učestvuju i stručnjaci. Stoga, doneta je odluka da se osnuje institut za vinogradarstvo i vinarstvo.

U proizvodnji grožđa i vina veoma je važno učešće stručnjaka što je u našoj državi prisutno decenijama. Stručno-naučni rad u vinogradarstvu i vinarstvu postao je tradicija koja obavezuje i proizvođače, ali i Poljoprivredni fakultet sa departmanom.

Saveti stručnjaka: Čuvanje stonog grožđa

Nedeljko Tica: Izgradnja instituta biće značajna za studente 

Profesor Dragoslav Ivanišević sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu objašnjava da je ideja, za osnivanje ovog instituta, nastala u saradnji sa proizvođačima i Pokrajinskom vladom.

"Na samu ideju razvoja ovog instituta smo došli baš u saradnji sa proizvođačima, sa Pokrajinskom vladom i naravno na našu inicijativu gde smo svi prepoznali da je od velikog značaja, kako bi pre svega unapredili naše vinogradarstvo i doveli do svih specifičnosti koje jesu presudne; a to je da istaknemo specifičnosti podneblja, ali uz najsavremeniju tehniku i tehnologiju i zaštitu i očekujemo da će razvoj ovoga instituta i vinogradarstvo u celoj Srbiji i regiji biti značajno unapređeno," navodi Ivanišević.

Kada je u pitanju vinogradarstvo i vinarstvo, Poljoprivredni fakultet organizuje i praktični deo nastave za svoje studente. Oni tu praksu obavljaju na oglednom dobru u Sremskim Karlovcima. Na tom mestu biće i izgrađen institut za vinogradarstvo i vinarstvo.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Nedeljko Tica ocenjuje da će izgradnja tog instituta biti veoma značajna i za studente Poljoprivrednog fakulteta.

"Budući nacionalni institut za vinogradarstvo i vinarstvo imaće veliki značaj za naše studente, pre svega će moći na jednom mestu da savladaju teoretska i praktična znanja, istovremeno to će biti jedan centar u kome ćemo objediniti sve zainteresovane subjekte kada su u pitanju i podsticaji za vinogradarsku i vinarsku proizvodnju. Biće to centar snabdeven najsavremenijom opremom koja će biti na raspolaganju svim našim proizvođačima vina”, navodi Tica.

Pratite stanje grožđa, ono je najbolji pokazatelj vremena berbe

Pokrajina ulaže u razvoj vinogradarstva

Pokrajinska vlada u poslednje tri godine uložila je 160 miliona dinara u opremanje vinarija u Vojvodini zajedno sa proizvođačima vina, rekao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević.

“Pokrajinska vlada značajnim finansijskim izdvajanjima podstiče razvoj vinogradarskog tehnološkog razvoja. Tek od 2017. imamo subvencije onih poljoprivrednika koji se bave vinogradarskom i vinarskom proizvodnjom. Za tri godine uložili smo 160 miliona dinara u opremanje vinarija širom Vojvodine zajedno sa proizvođačima vina. To su značajne investicije u nabavku najsavremenije opreme, kako bi imali i kvalitetnija i konkurentnija vina”, navodi Radojević.

Institut će biti fokusiran na edukaciju i informisanost vinogradara u cilju da im pomogne da povećaju zasade pod vinovom lozom, prenosi RTS.


Tagovi

Vinogradarstvo Institut za vinogradarstvo i vinarstvo Dragoslav Ivanišević Nedeljko Tica Vuk Radojević


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]