Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autohtone sorte
  • 22.02.2023. 16:00
  • Zapadnohercegovački kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Ljubuški

Šestorica vinogradara sade novih 150.000 trsova loze u Ljubuškom

Novi vinograd podiže se na iznimno kvalitetnom zemljištu gdje se i ranije se uzgajala loza za potrebe najstarije vinarije u Bosni i Hercegovini

Foto: Robert Alilović
  • 206
  • 72
  • 0

U Ljubuškom je danas započela sadnja novih 40 hektara vinograda u vlasništvu šestorice vinogradara i vinara tog kraja. Riječ je o najplodnijem zemljištu na ovom području, poznatijem kao Plantaža, koju je grad dao pod koncesiju članovima ovdašnje Udruge vinogradara i vinara.

Žilavka dominira

Nakon višemjesečnih radova na pripremi i čišćenju zemljišta i kanala, te postavljanju novog sustava drenaže, radovi na sadnji novih nasada su mogli početi. Sve se obavlja uz korištenje suvremenih metoda i strojeva.

Prvi posađeni trs

"Na 40 hektara površine bit će zasađeno oko 80 posto žilavke, a ostatak su blatina i trnjak - autohtona crna sorta koja daje šampionska vina i koja se na velika vrata vraća na vinsku scenu", kažu u Udruzi vinogradara i vinara grada Ljubuškog. 

Inače, na ovom iznimno kvalitetnom zemljištu i ranije se uzgajala vinova loza za potrebe najstarije vinarije u Bosni i Hercegovini, čiji početak djelovanja u Ljubuškom seže još u 1882. godinu.

Kravica, krompir, duhan - simboli bh. grada koji je dobio ime po ženi

Za vrijeme Austrougarske na ovom lokalitetu je bio prvi rasadnik i prvi nasadi vinove loze u Hercegovini, a kasnije je tu bila i poznata Hepokova plantaža.

150.000 trsova

Nakon što je posljednjih godina to zemljište bilo potpuno ruinirano i zapušteno, grad je odlučio dati ga pod koncesiju lokalnim vinogradaraima i vinarima.

Na ovom lokalitetu je bio prvi rasadnik i prvi nasadi vinove loze

Ovdje će uskoro niknuti nova plantaža s oko 150.000 trsova vinove loze. Time Ljubuški potvrđuje da se vinogradarstvo u ovom kraju dobro razvija i da su Ljubušaci posljednjih godina napravili veliki iskorak u ovoj oblasti.


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Vinograd Ljubuški Žilavka Blatina Trnjak Vinova loza


Autorica

Martina Krišto Antelj

Više [+]

Diplomirana novinarka, višegodišnja dopisnica BHRT-a iz Mostara.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !