Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Solarne ploče
  • 10.10.2021. 18:00

Rotirajući solarni paneli štite vinograde u Francuskoj

Solarne ploče štite vinovu lozu od mraza i visokih temperatura. Ali, za vreme oblačnih dana, mogu da obezbede i svetlost.

Foto:  Facebook/Cesar E Behrens
  • 265
  • 67
  • 0

Solarni paneli na poljoprivrednim površinama postaju uobičajena pojava širom Evrope. Najnovija vest dolazi iz Francuske gde one štite zasade vinove loze vinogradara Pijera Eskudijea nakon što mu je ove godine deo roda uništio jaki mraz, a onda i visoke temperature. 

Oni, kako piše reuters, izoluju čokote tokom hladnih razdoblja i štite zasad od jakih sunčevih zraka tekom toplotnih udara. Zanimljivo je da se ploče okreću tako da se biljkama može obezbediti svetlost, pogotovo za vreme oblačnih dana.

Porast globalnih temperatura sa sve većom učestalošću toplotnih talasa, suša i hladnih ekstrema menja ukus vina. Uzrokuju ranije sazrevanje grožđa, što rezultira povećanjem šećera u bobicama.

Mediteranska klima postaje semiaridna?

Kako bi tome stao na kraj, ovaj vinogradar koji uzgaja sorte marselan, grinič gris i šardone odlučio je da koristi rotirajuće solarne panele. Kazao je da će svima biti potrebna slična rešenja ako žele da zadrže lokalne sorte grožđa.

"Ovo bi mogla da postane naša budućnost. Svi ćemo morati nešto da učinimo jer prelazimo iz mediteranske u semiaridnu klimu", upozorio je. Dodao je da se pre 30-ak godina mislilo da je 32°C ekstremna temperatura, ali danas se ta brojka penje na čak 40°C.

Aleksandar Kartier, menadžer kompanije "Sun'Agri" iz Liona koja je razvila ove solarne ploče, kazao je da je u grožđu iz ovog zasada primećen niži sadržaj šećera, a zbog smanjenje izloženosti suncu.

"To je sprečilo preteranu pojavu alkohola tokom fermentacije, a i loza ima mnogo lišća koje je zelenije u poređenju sa onom koja nije bila u hladovini", pojasnio je.

Napajanje domova energijom

Takođe, ploče pomažu da se izoluje zemljište kada su temperature ispod 2°C, štiteći tako useve i vinovu lozu od kasnog mraza koji je u proleće poharao celu Francusku.

Berba grožđa u vinogradima vinarije Kosović - kakav se kvalitet očekuje?

Iz ove kompanije poručili su da od postavljanja panela postoji obostrana korist jer osim što štite vinograd, omogućavaju i napajanje energijom oko 650 domova na tom području.

Ova tehnologija obrađuje vremenske podatke i određuje kada da zaseni useve, odnosno da rotira ploče i omogući prodor svetlosti do čokota. Plan kompanije je da ih koristi na oko 40 malih poljoprivrednih površina veličine od dva do četiri hektara na jugu te zemlje, dolini Rone i na obalama Sredozemlja tokom 2022. i 2023. godine.


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Tagovi

Solarni paneli Francuska Vinova loza Zaštita Energija Klimatske promene Sun'Agri


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.