Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinski podrum
  • 25.06.2020. 09:40
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Trebinje

Ranko Petijević: Degustacija vina ne privlači turiste već vino sa tradicijom

Pandemija je poremetila i tržište - nema izvoza, samo što se popije i proda na lokalu, a to ne može pokriti troškove, kaže za Agroklub vinar, Ranko Petijević.

Foto: Arhiva Ranka Petijević
  • 516
  • 23
  • 0

U Trebinje već početkom maja počnu stizati organizovane ture gostiju a vinski podrumi su jedna od nezaobilaznih destinacija. Ove godine, na prve organizovane posjete čekalo se do polovine juna. Posljedice virusa korona i odsustvo turista itekao će osjetiti i vinari, kaže Ranko Petijević. Ova i prošla godina ne mogu se porediti. 

"Prošle godine smo praktično krenuli od prvog maja, tada obično i kreću organizovane posjete u Trebinju. Zatim slijedi Vaskrs, Đurđevdan, kada imamo većinom domaće turiste. Negdje od 15. juna kreće sezona koja traje do početka oktobra i tada većinom dolaze strani turisti", kaže ovaj vinar

Dolazak stranih gostiju upitan?

"Stranih gostiju najvjerovatnije neće biti. Granice su bile otvorene pa opet zatvorene, prije svega mislim na Sloveniju, Hrvatsku, Crnu Goru. U takvim uslovima ne možemo očekivati nikakve organizovane posjete. Ja sam već kontaktirao tur-operatore iz tih zemalja sa kojima sam sarađivao, oni su nagovjestili da bi nešto posjeta moglo biti i to u avgustu, ali pošto je zadnjih dana stupila nova mjera koja podrazumijeva zatvaranje granica, sad je pitanje hoće li išta biti", ističe naš sagovornik.

Tradicija proizvodnje vina duga 777 godina

Izvjesno je da će vinski podrumi biti na gubitku, a u takvim okolnostima jedina nada su domaći gosti. Prije par dana Vinski podrum Petijević posjetila je jedna takva grupa. Naš sagovornik se nada da je to početak i dodaje da postoje nagovještaji za još jednu ili dvije ture narednih dana.

"Nadam se da će to da zaživi sljedeći mjesec, pogotovo preko ovih turističkih vaučera, veliko je interesovanje za Trebinje. Ja radim preko jedne turističke agencije, a biće još nekih tur-operatora koji su zainteresovani za Trebinje, a u čiju ponudu je uključen i vinski turizam", pojašnjava on.

Podrum posjeti i do 4.000 turista 

Imanje porodice Petijević sa vinskim podrumom, konobom i tri ljetnikovca svakog ljeta posjeti veliki broj gostiju. Zahvaljujući saradnji sa lokalnim turističkim agencijama, ali i onima iz susjednih zemalja, dolaze organizovane posjete prosječno dva puta sedmično, tokom glavnih mjeseci u sezoni.

Njihovo imanje godišnje posjeti velik broj turista

"Što se tiče kapaciteta, možemo da primimo i 100 turista odjednom, bez gužve, da ih sve možemo uslužiti. Optimalan broj je je 50 - 60 posjetilaca. Omogućimo im da obiđu vinograde, vinske podrume, čitav kompleks, popričamo sa njima. Nekad primimo i do 100 ili čak 120 gostiju. Kroz naš vinski podrum prođe od 3.000 do 4.000 turista koji dolaze putem organizovanih posjeta. Ne računam goste koji dolaze mimo tura, porodično. Situacija je najbolja bila prije četiri godine, kada su navraćali gosti sa kruzera iz Dubrovnika. Nakon toga Hravatska se bazirala na svoj seoski turizam na ostrvima, u Konavlima i ti turisti su preusmjereni. Problem je bila i granica i dugo čekanje" objašnjava ovaj vinar.

U problemu velike vinarije?

Pandemija korona virusa nije samo negativno uticala na vinski turizam. Kad je riječ o tržištu, virus je i tu napravio veliki poremećaj i problem. 

"Uvezani smo svi - restorani, svadbeni saloni, hoteli - sve je to lančano povezano. Ako oni ne rade, ne radimo ni mi. Nema druženja, to se smanjilo. Ljudi se opet povlače, plaše se, neće ni da troše. Ne volim da kukam, ali smo za ova tri mjeseca dobro osjetili posljedice a ako bi se ovo ponovilo, bio bi to veliki problem. Moja porodica živi od ovoga, od vinograda, prodaje vina. Dva sina su tu zaposlena. Podrum je registrovan kao preduzeće, a oni su prijavljeni", kaže Ranko.

Rođaci otvorili vinariju na crvenom brijegu i oživljavaju legende

Posljedice pandemije na oblast vinarstva su velike a njihovo ublažavanje zahtijeva mjere države, smatra ovaj proizvođač. 

"Mi smo podnijeli zahtjev, isplaćena nam je aprilska plata i za dva mjeseca doprinosi. To je jedino za sada, iako smo mi vinari tražili, u globalu, da se pomogne ovome sektoru jer velika su ulaganja u vinograde, treba to finansijski izdržati do septembra. Imamo problem i ako se ne proda vino jer nemamo onda gdje primiti novu sirovinu. Ulog je veliki, održavanje vinograda, zaštita. Sve to zahtijeva  puno sredstava i zbog svega toga smo u velikim problemima.  Dobro bi došao neki grejs period, od godinu ili dvije, za one koji žele da ulažu i krediti sa malom kamatom. Pogotovo bi trebalo pomoći velike vinarije jer su one u velikim problemima, nema izvoza vina, sve je blokirano, jedino što se popije i proda na lokalu. No, to su zanemarive količine. Jednostavno ne mogu se troškovi time pokriti“, pojašnjava ovaj proizvođač. 

Porodični biznis znači kvalitet

Kapacitet njegove vinarije je 70.000 litara i kako kaže da je to trenutno prava mjera - proizvodnja koju može ispratiti porodica koja je uključena u proces, što garantuje kvalitet

Svaki kraj ima svoje autentično vino 

"Imam zasađeno 12.000 čokota vinove loze, još sam planirao da posadim nekoliko hiljada. Pripremljen je teren, ali ova situacija je sve stopirala pa nisam sadio nove zasade. Posljednjih sedam godina sam se fokusirao na to, ulažem, gledam da širim zasade. Fokus je isključivo  na sorti žilavka. Moramo da se baziramo na naše sorte - vranac i žilavku - zato što stranci to traže. Svaki kraj ima svoje vino. I šardone je dobro bijelo vino, traži se i poznato je u svijetu, ali što bih ja sadio šardone kad ga ima svuda", zaključuje Petijević.

Turista želi da zna da pije vino sa tradicijom

Degustacija vina nije jedino što zanima i privlači turiste, objašnjava. Turista želi da vidi vinograde, da se upozna sa načinom pravljenja vina, da popriča sa domaćinom. Želi da zna da pije vino sa tradicijom. A vino ove porodice to zaista jeste.

"Mi smo jedna od najstarijih vinarija na ovom području, imamo dokaze za to - tapije, fotografije, stare stvari koje pokazuju da je moj prađed, zatim đed, to radio. Doduše, na neke druge načine, sada se to radi modernije, sa tehnologijom, da bi bilo isplativije i lakše. Malo pomalo i ja sam ulazio u taj posao, volio sam to. Uvijek smo imali vinograde, samo smo ih proširivali. Ja sam nasipao brda, krčio, sadio nove zasade i sada to radim, ne odustajem", ističe Petijević.


Fotoprilog


Tagovi

Vinski podrum Petijević Ranko Petijević Vinski turizam Strani turisti Domaći gosti Prodaja vina Oblast vinarstva Izvoz vina Deegustacija vina Vinogradi


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić