Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vino podneblja
  • 28.11.2017. 10:15

"Šumadijska ružica" donela vrednu laboratoriju

"Šumadijska ružica" je prvo srpsko vino podneblja i zahvaljujući njoj u Topolu je stigla vredna laboratorija, koja posle više od sedam decenija ponovo određuje kvalitet vina u podrumu dinastije Karađorđević.

Foto: Biljana Nenković
  • 900
  • 41
  • 0

U prostorijama gde je pre Drugog svetskog rata nemački tehnolog i enolog, Oto Kabej, stvarao vina kralja Aleksandra Karađorđevića na Oplencu u Topoli, ponovo radi laboratorija. Gotovo 70 godina kasnije, nova laboratorija određivaće kvalitet svih vina iz ovog kraja, ali ponajviše je nabavljena zbog "Šumadijske ružice".

Ružica je vino podneblja zaštićenog geografskog porekla, pandan Kjantiju iz Toskane, i rezultat je višegodišnjeg rada Udruženja vinara Šumadije.

Laboratorija Kraljevske vinarije, u kojoj je Oto Kabej stvarao nadaleko poznata kraljevska vina, koja su se služila širom evropskih dvorova i prestižnih hotela, u ono vreme bila je uvezena iz Nemačke i Francuske. Današnja je dobijena zahvaljujući zajedničkom projektu Udruženju vinara Šumadije i Regionalne agencije za ekonomski razvoj iz Kragujevca od Švajcarske agencije za razvoj.

Laboratorija u podrumu kralja Petra

Mladi Veljko Đorđević, menadžer i tehnolog Udruženja vinara Šumadije, radi upravo u Kraljevom podrumu, čije je temelje postavio još kralj Petar Prvi Karađorđević. Na njemu je da brine o kvalitetu vina, koja se proizvode u vinarijama iz ovog kraja, ali najpre o "Šumadijskoj ružici".

Đorđević: Očekujemo Fosov uređaj

"Imamo kompletnu laboratoriju za određivanje hemijskih parametara kvaliteta šire i vina. Rade se analize pH vrednosti, ukupnih kiselina, gustoće vina, određivanje ukupnog alkohola, vezanog sumpora i svega onoga što je potrebno da bi jedno vino bilo stabilno. Trenutno je laboratorija opremljena za osnovne parametre, ali sa nestrpljenjem očekujemo savremeni Fosov uređaj, koji će davati kompletne analize vina", kaže Đorđević.

Laički rečeno, Fosov uređaj, funkcioniše tako da se u njega stavlja kap vina poput kapi krvi, i dobijaju se rezultati svih potrebnih parametara, koji su bitni za kvalitet vina.

Šta je "Šumadijska ružica"?

Oprema je stigla zahvaljujući projektu "Vino podneblja", te se na "Šumadijsku ružicu" obraća i najveća pažnja. Ovo vino izrađeno je na osnovu elaborata, a tehnologija njene proizvodnje je zaštićena.

"Svaki vinar iz našeg udruženja, ako želi da proizvodi 'Šumadijsku ružicu' moraće da je proizvodi po zaštićenoj tehnologiji. Prvi stepenik u tome je da ima odgovarajući vinograd sa prokupcem, autohtonom sortom grožđa. Sortni sastav ovog vina je 85 odsto prokupca, 10 odsto merloa i pet odsto kabernea. Laboratorija će davati završnu reč da li je poštovana procedura", kaže Veljko Đorđević.

Ružica je tradicionalno piće, koje se ovde proizvodilo vekovima i pilo, pa je bilo logično da ona bude odabrana kao vino podneblja. Prošle godine je proizvedena probna serija od 1.000 boca.

Eksperimentalni hektar za prokupac

Dragan Reljić, upravnik Zadužbine Karađorđevića na Oplencu, koji se brine i o Kraljevoj vinariji, inače aktivnoj članici Udruženja vinara Šumadije, kaže da je zasađen eksperimentalni hektar sa jasnim ciljem.

Reljić: Renesansa vinogradarstva

"Na toj parceli u Kraljevim vinogradima pokušavamo da izolujemo taj stari klon prokupca. Inače, ovo je prvi put da Srbija ima svoje vino podneblja i kruna je vinarstva našeg kraja, čiji koreni sežu daleko u prošlost. Vina sa Oplenca su bila poznata i slavna širom Evrope. Na svu sreću, poslednjih 20 godina došlo je do prave renesanse vinogradarstva u našem kraju, a vina pojedinih naših članica sada se piju od Amerike do Japana i Kine i osvajaju zlatne medalje na prestižnim takmičenjima", kaže Reljić.

Foto: Biljana Nenković


Tagovi

Vino podneblja Šumadijska ružica Udruženje vinara Šumadije Kraljev podrum Oplenac Zadužbina Karakođrevića Enolog Oto Kabej Geografsko poreklo Zaštićena tehnologija Vinograd Prokupac


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!