Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najbolje rektorsko vino
  • 23.09.2016. 08:00

Probus osvojio akademsku Evropu

Na takmičenju University Wine Competition u Mariboru u Sloveniji, vino Departmana za voćarstvo i vinogradarstvo proglešeno za najbolje rektorsko crveno vino. Učestvovalo je 11 univerziteta iz 10 zemalja. Sorta probus je priznata pre više od 30 godina.

  • 1.887
  • 429
  • 0

Rektorsko vino Univerziteta u Novom Sadu proglašeno je za najbolje u kategoriji crvenih vina na međunarodnom takmičenju za izbor najboljeg univerzitetskog vina. Tim povodom je u holu rektorata Novosadskog Univerziteta održana konferencija na kojoj je promovisano rektorsko vino "Probus". To vino je prestižnu nagradu dobilo na Univerzitetu u Mariboru. Na takmičenju su ocenjivana 34 vina sa 11 univerziteta iz 10 zemalja.

Priznanje za naučno-istraživački rad

Direktor Departmana za voćarstvo i vinogradarstvo Dragoslav Ivanišević je izjavio da će prestižno međunarodno priznanje doprineti daljoj afirmaciji probusa. Kako on tvrdi ova nagrada će dati podsticaj širenju i afirmaciji sorte. I ne samo ove sorte. Ovo je značajno priznanje celokupnom naučno-istraživačkom radu oplemenjivanja koji se na ovom Departmanu sprovodi već 70 godina. Ivanišević naglašava da je to dugotrajan proces koji se mora raditi neprekidno. Teško je da se u toku jednog radnog veka završi ceo proces. Od početka rada na stvaranju sorte do priznavanja i njene afirmacije. Taj proces se prenosi sa generacije na generaciju.

Kako je nastala ova sorta?

"Probus" najbolji u kategoriji crvenih vina

Ovo je bila prilika da pitamo Dragana Ivaniševića: Kako je nastala sorta probus? "Probus je nastao ukrštanjem kaberne sovinjona i skadarke. Dakle, jedne autohtone sorte poreklom sa Balkanskog poluostrva i zapadno-evropske visoko kvalitetne sorte. Rad na stvaranju ove sorte je započeo Dragoslav Milisavljević sa svojim saradnicima Simom Lazićem i Vladimirom Kovačem. Sorta je priznata 1983. godine. I evo 30 i više godina nakon priznavanja je dobila svoju punu afirmaciju", objašnjava Ivanišević.

On je dodao da za sorte koje su priznate pre 10 godina očekuje da će u ovoj fazi biti za 10 ili 20 godina a one sorte na kojima sada rade, ovu fazu će možda dostići sredinom ovog veka.

Probusa sve više u vinogradima

Na pitanje, koliko je probus rasprostranjen u Vojvodini, Srbiji i zemljama regiona, Dragoslav Ivanišević odgovara: "Probus se širi. Dosta sporo jer je problem u široj vinogradarskoj sceni. Nemamo puno podizanja novih vinogradarskih zasada. Ali ipak, probus je našao svoje mesto. Potrošači znaju za njega. Sve je češći primer da vinarije koje podižu nove zasade u sortiment uvrste i probus", kaže Ivanišević.

Probus širiti po Fruškoj gori

Stručnjak za vina i vanredni profesor na Tehnološkom fakultetu Vladimir Puškaš kaže da sorta probus ima svoje mesto u novim proizvodnim zasadima i da bi je trebalo širiti u fruškogorskom vinogorju.

Vladimir Puškaš

"Ova sorta ima svoje mesto na područjima gde su uslovi sazrevanja teži za crvena vina u postizanju fenolne zrelosti. Tu mislim na Frušku goru. U otežanim uslovima sazrevanja probus daje vrlo dobro obojena vina sa dosta bogatim fenolnim potencijalom. Nije sorta za jako velika vina", kaže Puškaš. On ističe da ova sorta ima potencijala za umereno starenje i sazrevanje, kao i dobar potencijal za sljubljivanje sa hrastom, dakle odležavanje u barik buradima.

Inače, univerzitetska vina se smatraju reprezentativnim obeležjima akademskih zajednica. Rektorska vina su retkost i privilegija akademske zajednice, jer relativno malo univerziteta ima svoje vinograde, vinarije i dovoljno kvalitetno grožđe. Da podsetimo da se ogledno dobro i vinarija Departmana za voćarstvo i vinogradarstvo nalaze u Sremskim Karlovcima.


Foto prilog


Tagovi

Rektorsko Vino Probus Sremski Karlovci Dragoslav Ivanišević Vladimir Puškaš


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."