Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje u vinogradima
  • 19.04.2022. 13:30

Poskupili inputi u proizvodnji, šta će biti s cijenama grožđa?

U ovom momentu je izvjesno da će poskupljenja svih inputa u proizvodnji, a prije svega mineralnih đubriva čija će upotreba biti znatno redukovana, uticati na ovogodišnji urod

Foto: Martina Popić
  • 354
  • 58
  • 0

Pojavom toplijih dana krenula je vegetacija u vinogradima, a opće zdravstveno stanje u vinogradima je veoma dobro. Najvažnije u ovom momentu je da je vinova loza spremno ušla u novi vegetacioni ciklus, navodi Igor Tomašević iz savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede RS.

U poređenju s prošlom godinom pupovi su krenuli 7-10 dana kasnije. Većina sorti se nalazi u fenofazi vunastog pupa, Šardone (Chardonnay) se nalazi u fenofazi pojave prvih listića, kao i Merlot, osim Kabernea (Cabernet) koji još uvijek nije u fazi vunastog pupa.

Zaštita bordovskom čorbom

Rezidba je završena, kao i izvlačenje orezane loze iz vinograda, pri kraju je vezivanje lukova, popravljanje armature i stubova. Još uvijek se radi hemijska zaštita u vinogradima bordovskom čorbom u kombinaciji s preparatima na bazi sumpora.

Pravi je momenat za rješavanje korova (Foto: Maja C.C.)

U mladim vinogradima se radi okopavanje i pobijanje kolčića, a s obzirom na kišno vrijeme koje je prevladavalo pred kretanje vegetacije sada su pravi trenuci za rješavanje problema korova, međurednom obradom zemljišta, kao tretiranjem herbicidima.

Najvažnija faza

Naredni period početkom mjeseca maja kreću i prve zaštite, u momentu kada je dužina lastara 10 centimetara, a kraj maja i početak juna je period cvjetanja. Cvatnja vinove loze jedna je od najvažnijih fenofaza u razvoju vinove loze, cvatnja omogućuje oplodnju cvjetića vinove loze, što je preduvjet za dobar urod grožđa.

Vrhunska vina Marijanović: Žilavka za smijeh, Blatina za grijeh

U ovom momentu je izvjesno da će poskupljenja svih inputa u proizvodnji, a prije svega mineralnih đubriva čija će upotreba biti znatno redukovana, uticati na ovogodišnji urod, kao i na cijene grožđa, koje će sigurno biti više za 10 do 30 feninga.


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Vinograd Grožđe Vinova loza Igor Tomašević


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.