Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vino i vinogradarstvo
  • 24.03.2019. 09:00
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Trebinje

Porodica Berak uzgaja kadarun, surac i plavac, stare sorte vinove loze

Uzgoj vinove loze u porodici Berak iz Trebinja je tradicija koja se prenosila sa generaciju na generaciju. Sa komercijalnom proizvodnjom krenuli su 2005. godine i svojim kvalitetnim vinima izborili mjesto na tržištu. Jedni su od rijetkih vinara koji i danas uzgajaju stare sorte.

Foto: Arhiva Aleksandra Beraka
  • 1.070
  • 296
  • 0

Od zasađena 2 hektara vinove loze, porodica Berak proizvede oko 30.000 litara vina na godišnjem nivou. U komercijalnu proizvodnju krenuli su 2005. godine.  Ipak, porodična tradicija  proizvodnje ovog pića mnogo je duža.

"Porodica Berak je jedna od najstarijih na prostoru Trebinja, tu smo čak od 17. vijeka. Možemo reći da se od samog dolaska bavimo se uzgojem vinove loze i proizvodnjom vina za svoje potrebe", priča Aleksandar Berak, jedan od najmlađih vinara u Hercegovini, koji je od malena dio priče o uzgoju vinove loze i pravljenja vina.

Limitirana proizvodnja vina od starih sorti

Ono što Podrum Berak čini prepoznatljivim i jedinstvenim su stare sorte vinove loze od kojih prave vrhunsko vino. Jedna su od rijetkih porodica koja ih  je uspjela sačuvati i proizvoditi od njih organsko vino. Ta proizvodnja je limitirana.

"Uzgajamo stare sorte kadarun, surac i plavac. To vino prodavamo samo turistima i posjetiocima u našoj vinariji jer nemamo veliku količinu da bismo ga mogli komercijalno prodavati. Kupci su oduševljeni jer je specifično i jedinstveno i uvjek se traži boca više", priča Aleksandar.

Kadarun, surac i plavac - specifična su i jedinstvena vina

Objašnjava da je riječ o sortama otpornim na bolesti.

"Imamo oko 1.000 čokota starih sorti i za sada ne namjeravamo širiti površine zasađene njima, ali svakakako planiramo to da zadržimo. U budućnosti  širimo zasade vranca i žilavke", ističe Berak.

Vina prodaju u zemljama regiona i Danskoj

Vinski podrum porodice Berak tokom turističke sezone posjeti veliki broj gostiju iz Crne Gore i Dubrovnika, ali iz cijelog svijeta.

Pored vina proizvedenih od ovih zaboravljenih sorti, porodica Berak uzgaja i sorte koje su uglavnom izbor i drugih hercegovačkih vinara. Vina plasiraju u zemlje regiona, mada su svoje tržište od ove godine proširili.

"Proizvodimo još vranac, žilavku, šardone... Vina prodavamo u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i od ove godine u Danskoj", kaže Aleksandar.

Osim dobrog pozicioniranja na tržištu, potvrda kvaliteta vina porodici Berak stigla je i sa brojnih sajmova, na kojima su nagrađena medaljama.


Fotoprilog


Tagovi

Aleksandar Berak Podrum Berak Stare sorte vinove loze Kadarun Surac Plavac Trebinje Hercegovina


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]