Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba grožđa
  • 18.08.2022. 12:00

Počela berba grožđa na Hilandaru, banatski vinogradi u očajnom stanju

Berba grožđa u hilandarskom vinogradu počela je sredinom avgusta, zbog klimatskih uslova, a zbog istih - usled suše banatski vinogradi trpe posledice.

Foto: Depositphotos/AndreaA. (ilustracija)
  • 309
  • 102
  • 0

Berba grožđa u hilandarskom vinogradu na Savinom Polju počela je, i to između Milutinovog pirga i Hilandarske arsane gde se u među čokotima gaji grožđe crnih sorti namenjeno tržištu, prenosi RTS.

Idealni uslovi za vinovu lozu, pre svega klimatski, uticali su da berba počne sredinom avgusta, što je poprilično rano, čak i za grožđe prve epohe zrenja.

Toplija klima "krivac" za ekspanziju vinogradarstva i vinarstva u Velikoj Britaniji

Međutim, baš zbog vremenskih uslova, dramatične posledice suše vide se u banatskim vinogradima. Hronični nedostatak vlage i suša koja traje dva meseca doveli su do toga da se lišće na lozi već suši, piše zrenjaninski.com.

"Vinogradi su u očajnom stanju. Grožđe ima sitne bobice, nesastavljene. Kod sorti belog najbolje se drži šardone, a kod crvenih kaberne fran. Prinos će biti manji, a i kvalitet je pod znakom pitanja. Ove godine očekujemo raniju berbu", kažu za ovaj portal vinogradari i vinari iz Melenaca Živa i Saša Milivojev.


Tagovi

Berba grožđa Hilandar Živa Milivojev Saša Milivojev Sitne bobice


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...