Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Decanter 2021.
  • 19.01.2021. 18:00
  • London, Engleska

Otvorene prijave za najveće svjetsko vinsko natjecanje - 18. Decanter World Wine Awards

Rok za prijavu, plaćanje kotizacija te dostavu vina u skladišta je 6. travnja.

Foto: Facebook/Decanter
  • 83
  • 5
  • 0

Otvorene su prijave, a time i skladišta za primitak vina - za 18. izdanje Decanter World Wine Awards, najveće i najutjecajnije svjetsko vinsko natjecanje koje se svake godine održava u Londonu.

Rigorozan postupak ocjenjivanja ono je što karakterizira svaki DWWA. No, konačne ocjene dokazano pomažu proizvođačima da povećaju prodaju vina, osiguraju nova tržišta te poboljšaju imidž svoga brenda u čitavom svijetu. "To je najveće, najbolje ocjenjivano natjecanje. Nema premca ovoj razini stručnosti", ističe Andrew Jefford, supredsjedatelj ovoga događaja. 

Rok za prijavu, plaćanje kotizacija te dostavu vina u skladišta je 6. travnja. Na ocjenjivanje se šalju četiri boce koje se u Decanterovim skladištima bilježe, kategoriziraju i kodiraju prema zemlji i regiji. Sve detalje potražite putem ove poveznice.

Prvi ocjenjivački tjedan održat će se od 14. do 23. lipnja kada će suci iz čitavog svijeta, uključujući Masters of Wine i Master Sommeliere, kušati vina ovisno o zemlji iz koje dolaze, regiji, boji, sorti grožđa, stilu, berbi, ali i cijeni. Suci ih degustiraju pojedinačno prilikom čega znaju o kojoj je regiji riječ, stilu i cjenovnom razredu, no ne znaju proizvođača niti naziv brenda. Nakon toga se uspoređuju bilješke te postiže konsenzus oko medalje. 

One, pak, odgovaraju sistemu bodovanja do 100 bodova. Vina se ocjenjuju individualno, a to znači da u jednom ocjenjivanju može dobiti brončanu, srebrnu ili zlatnu.

Decanter medalja prodaje vino

Vina se, dakle, dijele u pet cjenovnih rangova. Početna razina ide do 9,99 funti (oko 85 kuna), srednja (niža) je od 10 do 14,99, srednji (gornji) raspon je od 15 do 19,99 funti. Premium vinom se smatra ono čiji je cjenovni raspon od 20 do 29,99 funti, super premium 30 do 49,99, a butikna 50+ funti. Prošle je godine ulazna etiketa bila nešto niža, do 7,99 funti, srednji rang od 8 do 14,99 funti, premium vina od 15-29,99, super-premium vina od 30 do 59,99 i butikna iznad 60 funti.

U drugom tjednu, od 25. do 30. lipnja, nakon posebnog ocjenjivanja, dodjeljuju se platinaste medalje, a njihov broj nije ograničen. Rezultati će biti objavljeni 7. srpnja. 

Podsjetimo, prošle su godine domaća vina osvojila dvije zlatne medalje, u pitanju su vinarija Jungić sa Premium Cabernet Sauvignon i Podrum Vilinka sa Žilavkom, oba vina ocijenjena su sa visokih 95 bodova. Pored toga, vinari iz naše zemlje dobili su i 11 srebrnih i sedam brončanih medalja. Najviše "srebrnih" vina dolazi iz Hercegovine, čak četiri, iz Mostarskog vinogorja. Maksimalan broj bodova u ovoj kategoriji, ukupno 93 ponijelo je bijelo vino Zlatna dolina Žilavka, berbe 2019. godine, vinarije Hercegovina.

Na prošlogodišnjem je Decanteru više od 16.500 različitih etiketa iz 55 zemalja svijeta, na slijepo kušalo 116 stručnjaka. Natjecanje je rezultiralo s 50 Best in Show, 178 platinastih, 537 zlatnih, 5.234 srebrnih i 7.508 brončanih medalja.


Tagovi

Decanter DWWA Ocjenjivanje vina Prestižna nagrada Prijava Suci Rok Vino 2021


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞