Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Decanter 2021.
  • 19.01.2021. 18:00
  • London, Engleska

Otvorene prijave za najveće svetsko vinsko takmičenje - 18. Decanter World Wine Awards

Rok za prijavu, plaćanje kotizacija kao i dostavu vina u skladišta je 6. april.

Foto: Facebook/Decanter
  • 220
  • 12
  • 0

Otvorene su prijave, a time i skladišta za dostavu vina - za 18. izdanje "Decanter World Wine Awards", najveće i najuticajnije svetsko vinsko takmičenje koje se svake godine održava u Londonu.

Rigorozan postupak ocenjivanja je ono što karakteriše svaki DWWA. Ali, konačne ocene dokazano pomažu proizvođačima da povećaju prodaju vina, osiguraju nova tržišta kao i poboljšaju imidž svoga brenda u čitavom svetu.

"To je najveće, najbolje ocenjivano takmičenje. Nema premca ovom nivou stručnosti", ističe Andrej Džeford, kopredsedavajući na ovom događaju. 

Rok za prijavu, plaćanje kotizacija kao i dostavu vina u skladišta je 6. april. Na ocenjivanje se šalju četiri boce koje se u Dekanterovim skladištima beleže, kategorišu i kodiraju prema zemlji i regiji. Sve detalje potražite putem ovog linka.

Prva ocenjivačka nedelja održaće se od 14. do 23. juna kada će sudije iz čitavog sveta, uključujući Masters of Wine i Master Sommeliere, degustirati vina zavisno od zemlje iz koje dolaze, regiji, boji, sorti grožđa, stilu, berbi, ali i ceni. Sudije ih probaju pojedinačno prilikom čega znaju o kojoj je regiji reč, stilu i cenovnom razredu, ali ne znaju proizvođača niti naziv brenda. Nakon toga se upoređuju beleške i postiže konsenzus oko medalje. 

One, pak, odgovaraju sistemu bodovanja do 100 bodova. Vina se ocenjuju individualno, a to znači da se u jednom ocenjivanju može dobiti bronzana, srebrna ili zlatna.

Dekanter medalja prodaje vino

Vina se, dakle, dele u pet cenovnih rangova. Početni se kreće do 9,99 funti (oko 1.300 dinara), srednja (niža) je od 10 do 14,99, srednji (gornji) raspon je od 15 do 19,99 funti. Premijum vinom se smatra ono čiji je cenovni raspon od 20 do 29,99 funti, super premium 30 do 49,99, a butikna 50+ funti. Prošle godine ulazna etiketa bila je nešto niža - do 7,99 funti, srednji rang od osam do 14,99 funti, premijum vina od 15-29,99, super-premium vina od 30 do 59,99 i butikna iznad 60 funti.

U drugoj nedelji, od 25. do 30. juna, nakon posebnog ocenjivanja, dodeljuju se platinaste medalje, a njihov broj nije ograničen. Rezultati će biti objavljeni 7. jula. 

Podsetimo, prošle godine Srbija je dobila priznanja za čak 115 etiketa. Uz jednu platinastu i tri zlatne, domaći vinari osvojili su i 26 srebrnih kao i 59 bronzanih medalja. Najbolje se pokazala Istočna Srbija.

Na prošlogodišnjem je Dekanteru više od 16.500 različitih etiketa iz 55 zemalja sveta, na slepo degustiralo 116 stručnjaka. Takmičenje je rezultiralo sa 50 Best in Show, 178 platinastih, 537 zlatnih, 5.234 srebrnih i 7.508 bronzanih medalja.


Tagovi

Decanter DWWA Ocenjivanje vina Prestižna nagrada Prijava Sudije Rok Vino 2021


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.