Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodna katastrofa
  • 13.04.2021. 18:00

Ostali bez polovine roda vinove loze - Francuskoj nisu pomogli ni helikopteri

Francusku je pogodila elementarna nepogoda koja se dešava jednom u pola veka.

Foto: Facebook/Didier Cantin
  • 811
  • 87
  • 0

Iznenadni mraz, najgori u poslednjih nekoliko decenija poharao je francusku vinsku industriju koja se već bori sa posledicama virusa korona i carinama koje je SAD na njihova vina uveo u oktobru prošle godine.

Vinogradari od Bordoa do Burgundije palili su sveće (metalne posude ispunjene voskom), slamu, a kako piše Decanter, iznad vinograda leteli su čak helikopteri korišćeni za cirkulaciju toplijeg vazduha, sve kako bi zaštitili ovogodišnju berbu od niskih temperatura. Uprkos njihovim naporima, postoji izveštaj o ozbiljnoj šteti u zasadima širom te zemlje. 

Kako navodi Vitisphere stradalo je 50 odsto pupoljaka, što je težak udarac za francuske proizvođače. Temperature su u većini regija bile od -5 do -6°C, a u opštini San-Sesil-le-Vinj je izmereno čak -9°C. Uništeni su vinogradi u dolini Rone, Loare, u okolini Bordoa kao i u pokrajinama Burgundija i Šampanj. 

"Mraz je pogodio 80 odsto francuskih zasada", izjavio je Žan-Mari Bariljer, predsednik francuskog Nacionalnog komiteta za vina sa kontrolisanim geografskim poreklom (CNIV).

Koje su sorte najviše stradale?

Prema savetniku sa Instituta za vino i vinarstvo, Tristanu Perčoku, sorte koje su najviše pretrpele štetu su vionji, muskat, burbulank, grenaš i sira.

ardonej bi mogao da bude mnogo više pogođen od pinoa crnog, a šteta će biti procenjena za nekoliko nedelja", kaže Tiebo Huber, predsednik unije vinogradara Burgonj (CAVB). Istovremeno, predsednik veća za vino Bordoa (CIVB), Bernard Farges izveštava da je u toj regiji mraz uništio veliki deo zasada.

Nešto blaže temperature bile su u istočnim Pirinejima, dok su manje štete procenjene u pokrajini Elzas. Ali, prema daljoj vremenskoj prognozi francuski proizvođači mraz i dalje mogu da očekuju.

Jedna od osobina klimatskih promena je veća učestalost ekstremnih vremenskih pojava kao što je i ova, a od početka hladnog talasa bilo je jasno da se dešava nešto nesvakidašnje. Tokom vikenda ta je zemlja shvatila da je u pitanju elementarna nepogoda koje se dešava jednom u pola veka i da su ostali bez velikog dela ovogodišnjih prinosa.

Francuska Poljoprivredna komora pokrenula je kriznu jedinicu za podršku poljoprivrednicima, a donete su i mnoge mere za pomoć vinarima poput oslobađanja plaćanja socijalnih doprinosa. Ukinuta je i krizna destilacija.


Tagovi

Francuska Mraz Prirodna katastrofa Vinogradi Jean-Marie Barillère


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić