Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodna katastrofa
  • 13.04.2021. 18:00

Ostali bez polovice uroda vinove loze - Francuskoj nisu pomogli ni helikopteri

Francusku je pogodila elementarna nepogoda koja se događa jednom u pola stoljeća.

Foto: Facebook/Didier Cantin
  • 356
  • 132
  • 0

Iznenadni mraz, najgori u posljednjih nekoliko desetljeća poharao je francusku vinsku industriju koja se već bori s posljedicama koronavirusa i carinama koje je SAD na njihova vina uveo u listopadu prošle godine.

Vinogradari od Bordeauxa do Burgundije palili su svijeće (metalne posude ispunjene voskom), slamu, a kako piše Decanter, iznad vinograda letjeli su čak helikopteri korišteni za cirkulaciju toplijeg zraka, sve kako bi zaštitili ovogodišnju berbu od niskih temperatura. Unatoč njihovim naporima, postoje izvješća o ozbiljnoj šteti u nasadima diljem te zemlje. 

Kako navodi Vitisphere stradalo je 50 posto pupova, što je težak udarac za tamošnje proizvođače. Temperature su u većini regija bile od -5 do -6°C, a u općini Sainte-Cécile-les-Vignes je izmjereno čak -9°C. Uništeni su vinogradi u dolini Rhone, Loire, u okolici Bordeauxa te pokrajinama Burgundija i Champagne. 

"Mraz je pogodio 80 posto francuskih nasada", izjavio je Jean-Marie Barillère, predsjednik francuskog Nacionalnog komiteta za vina s kontroliranim geografskim porijeklom (CNIV).

Koje sorte su najviše stradale?

Prema savjetniku s Instituta za vino i vinarstvo, Tristanu Perchocu, sorte koje su najviše pretrpjele štetu su Viognier, Muškat, Bourboulenc, Grenaš i Syrah.

"Chardonnay bi mogao biti puno više pogođen od Pinota crnog, a šteta će biti procijenjena za nekoliko tjedana", kaže Thiébault Huber, predsjednik unije vinogradara Bourgogne (CAVB). Istovremeno, predsjednik vijeća za vino Bordeauxa (CIVB), Bernard Farges izvještava da je u toj regiji mraz uništio veliki dio nasada.

Nešto blaže temperature bile su u istočnim Pirinejima, dok su manje štete procijenjene u pokrajini Elzas. No, prema daljnjoj vremenskoj prognozi francuski proizvođači mraz i dalje mogu očekivati.

Jedna od osobina klimatskih promjena je veća učestalost ekstremnih vremenskih pojava kao što je i ova, a od početka hladnog vala bilo je jasno da se događa nešto nesvakidašnje. Tijekom vikenda ta je zemlja shvatila da je u pitanju elementarna nepogoda koje se dešava jednom u pola stoljeća i da su ostali bez velikog dijela ovogodišnjih prinosa.

Tamošnja je Poljoprivredna komora pokrenula kriznu jedinicu za podršku poljoprivrednicima, a donesene su i mnoge mjere za pomoć vinarima poput oslobađanja plaćanja socijalnih doprinosa. Ukinuta je i krizna destilacija.


Tagovi

Francuska Mraz Prirodna katastrofa Vinogradi Jean-Marie Barillère


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]