Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rose prosecco
  • 27.05.2020. 18:00
  • Italija

Odobrena proizvodnja pjenušca Rose prosecco - dio italijanskih vinara negoduje

Rose prosecco izrađuje se od glere i pinot noira. Udruženje Vignaioli Indipendenti smatra da se proglašenjem crnog pinota kao sorte koja poboljšava pjenušac, ugrožava identitet autohtone sorte glera.

Foto: Depositphotos/Silberkorn
  • 90
  • 7
  • 0

Italijanske su vlasti službeno odobrile proizvodnju pjenušavog vina rose prosecco, a očekuje se da će se na policama pojaviti 1. januara 2021. godine. 

Prosecco rosato, kako ga zovu u Italiji, proizvodi se već godinama, a pravila koje uključuje odluka o proizvodnji, zapravo će formalizovati dosadašnju praksu. Ova odluka dolazi u pravo vrijeme za konzorcij Prosecco DOC jer je prodaja ovoga pića posljednjih mjeseci opala zbog pandemije Covid-19. 

Glera i Crni pinot 

Tako će proizvođači, da bi dobili oznaku Prosecco DOC Rose, odnosno oznaku kontrolisanog porijekla, morati poštovati pravila, a prvo je da se za njegovu izradu koristi sorta glera te 10 do 15% crni pinot. Dopušteni urod za gleru je maksimalno 18 t/ha, a 13,5 t/ha za crni pinot. Ovaj se pjenušac proizvodi Charmat metodom, a što znači da odležava u tankovima najmanje 60 dana.

Prema procjenama Konzorcija, ukupna  proizvodnja rose prosecca bit će do 30 miliona boca godišnje. Očekuju da će im povećati tržište za 15 posto. 

Odluka podređena marketingu?

No, dok se jedni raduju, drugi negoduju. Naime, udruženje Vignaioli Indipendenti smatra da se proglašenjem crnog pinota kao sorte koja poboljšava pjenušac, ugrožava identitet autohtone sorte glera. Ističu da je ova odluka i njeni propisi podređena marketingu, a ne valorizaciji te regije i samoga vina. 

Igor Dabić krenuo skoro sa nule, a sada uspješno uzgaja vinovu lozu, proizvodi vino i rakiju i vlasnik je poljoprivredne apoteke

Njihov je prijedlog već godinama da se umjesto crnog pinota trebalo specifikovati neku autohtonu crnu sortu, kao što je Piave Raboso

I izraz rose je na udaru jer ga smatraju generičkim te još jedinim načinim udaljavanja od tradicije i lokalnog identiteta prosecca. 

Podsjetimo, italijanski prosecco je suho pjenušavo vino, a ime je dobio po selu u istočnoj Italiji. 


Tagovi

Rose prosecco Pjenušac DOC Pinot Noir Glera Vignaioli Indipendenti


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !