Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srednji Banat
  • 26.12.2015. 14:25

Odabrano najbolje vino srednjeg Banata

Branislav Prohaska, član Udruženja vinogradara i vinara "Vesela braća" iz Orlovata, apsolutni je pobednik takmičenja "Najbolje vino srednjeg Banata". Ocenjivalo se 126 uzoraka, a okupilo se 43 vinara. Nagrade najboljim vinarima uručene su na javnoj degustaciji.

  • 372
  • 41
  • 0

Apsolutni pobednik takmičenja "Najbolje vino srednjeg Banata" ove godine je Branislav Prohaska, član Udruženja vinogradara i vinara "Vesela braća" iz Orlovata. Prohaska je dobio specijalno priznanje "Vinar sa najviše dobrih vina na manifestaciji" jer je osvojio sedam zlatnih, jednu srebrnu i jednu bronzanu medalju.

Od gvožđa do grožđa

"Ja sam zapravo mašinac. Imam svoju privatnu firmu i radim sa gvožđem. I već mi je dosta gvožđa, pa sam odlučio da napravim otklon, ali da ne bude velik. Tako sam sa gvožđa otišao na grožđe", u šali kaže ovogodišnji najbolji vinar srednjeg Banata.

"Moj otac je uvek imao vinograd, te sam i sam nastavio tu tradiciju. Volim da radim u vinogradu i prijatno se osećam među čokotima. Ali sa obzirom na to da sam u svojoj firmi veoma aktivan, a vinograd traži slugu, a ne gospodara, moram da angažujem radnike koji će pravovremeno uraditi sve ono što je u određenom trenutku potrebno", rekao je Prohaska.

Rekordan broj uzoraka

Prohaska i Janji
Branislav Prohaska i Čedomir Janjić

Takmičenje "Najbolje vino srednjeg Banata" održava se u decembru već šest godina. Ove godine okupilo je 43 vinara, osam samostalnih i 35 članova šest udruženja. Ocenjivalo se 126 uzoraka, što je za sada najveći broj, razvrstanih u pet kategorija. Najviše uzoraka predato je za kategoriju bela vina - njih 46. Odamah iza belih po brojnosti našla su se crvena vina sa 42 uzorka. Za najbolje roze vino trebalo je odlučiti između 15 uzoraka, dok su se među dezertnim vinima našla samo četiri uzorka. Devet uzoraka šiler vina doneto je na ocenjivanje.

Ove godine pred šestočlanim žirijem nije bio lak zadatak jer su vina na manifestaciji, po njihovoj proceni, sve bolja. Ovogodišnji kvalitet rezultat je rada u vinogradima, podrumima i u laboratoriji.

Nagradu "Najbolje vino srednjeg Banata 2015.'" osvojila su:

  • Bela vina - Sauvignon Blanc, proizvođača Hrubik Janka iz Aradca
  • Crvena vina - Andrea - Caberne Sauvignon, Vladimira Brakusa iz '"Kluba Vina" iz Zrenjanina
  • Roze vina - Rose - Branislava Prohaske iz Udruženja "Vesela Braća" iz Orlovata
  • Desertna vina - Višnja - Vladimira Brakusa, takođe iz "Kluba Vina" iz Zrenjanina
  • Šiler vina - Frankovka - Urbana Janoša iz "Svetog Martina" u Mužlji.

U narednoj godini više vina i promocija

vino i zakuska
Vino i zakuska

Takmičenje "Najbolje vino srednjeg Banata" organizovalo je Udruženje "Klub vina" iz Zrenjanina u saradnji sa Opštim udruženjem preduzetnika Zrenjanin. Podršku "Klubu vina" pružili su Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Pokrovitelj je bio i Grad Zrenjanin sa ciljem da promoviše vina Srednjeg Banata, vina vojvođanskih malih proizvođača i na taj način obogati turističku ponudu Vojvodine.

"Znam da ovdašnji vinari ozbiljno rade, Grad Zrenjanin želi da ih podrži i siguran sam da će narednih godina vinarstvo biti mnogo unosniji posao. Ubuduće, očekujemo na samom takmičenju još više uzoraka, ali i više promocija proizvoda, kao i proizvođača vina", rekao je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

Uz snaše i gajdaše

gajdaš

Vino i pesma - odlična kombinacija

Nagrade najboljim vinarima uručene su na javnoj degustaciji. Posetioci su bili u prilici da probaju sva vina koja su učestvovala u takmičenju. Naravno, uz vina ovog kraja najbolje ide adekvatna zakuska. Ona prava, domaća - banatska. E onda već gutljaji klize sami.

Osim sa hranom, vino se odlično slaže i sa pesmom. Ovoga puta čuli su se arhaični zvuci gajdi, a uz gajdaše uvek su i snaše.


Tagovi

Najbolje vino Srednji Banat Čedomir Janjić Zrenjanin Promocija vina Branimir Prohaska Ocenjivanje vina Vesela braća Ocenjivanje vina Hrubik Janko Vladimir Brakus Urban Janoš Klub vina


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin