Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 18. degustacija vina
  • 26.01.2015. 07:15

Od proizvođača kvasine do majstora vinara

Vinari sjeverne Dalmacije maturirali su s pet! Znanja koja su vinari stekli došla su do izražaja u 2014. godini u kojoj se dogodilo sve loše što se moglo dogoditi u vinogradima. Ni to nije spriječilo naše vinare da naprave dobra i odlična vina.

  • 526
  • 82
  • 0

Vinari sjeverne Dalmacije i lošu berbu znaju pretočiti u vino zlatne kvalitete, zaključak je do kojeg se dolazi nakon 18. degustacije vina Sjeverne Dalmacije koja je održana u srcu Benkovačko-stankovačkog vinogorja u Stankovcima.

Prije 18 godina, na prvoj degustaciji degustirala se kvasina, pristigla vina se od srama nisu mogla staviti na stol pa su se u dućanu kupovala ona za ponuditi gostima. Nakon toliko godina učenja vinari su pristupili maturalnom radu, strogom majstorskom ispitu za koji je visoke kriterije postavila loša godina, i na kraju položili sa odličnim!

Nadinjani dominiraju u vrhunskoj proizvodnji vina

Među odličnima ima i šampiona. Tako je u konkurenciji crnih vina šampionskim vinom proglašena Nadinska rana Željka Vrsaljka iz Nadina s osvojenih 87,33 bodova. U konkurenciji bijelih vina šampionskom titulom se okitila kupaža maraština, debit i ugni blanc Krste Matešića iz Zadra sa 86 bodova.

Majstori vina - Gradonačelnik Benkovca Branko

Kutija (četvrti s desna) zajedno sa svojim

Nadinjanima

Njih dvoje glavni su predstavnici nadinskih i zadarskih vinara koji su dominirali stankovačkom degustacijom, s tim da apsolutni primat pripada Nadinjanima. Od 96 dodijeljenih odličja u Nadin je otišlo 17, a Zadar 10.

Finalno ocjenjivanje pristiglih uzoraka metodom 100 bodova potvrdilo je ono što se znalo još lani u rujnu. Berba 2014. bila je izuzetno zahtjevna pa ne čudi što među medaljama prevladavaju brončana odličja za kvalitetu vina i da ima samo četiri zlata. Uz već spomenutu dvojicu, zlatni vinari su načelnik Općine Pakoštane Milivoj Kurtov s bijelim muškatom i Slavko Vrsaljko iz Nadina s crnim merlotom. Organizatori su zadovoljni i ponosni jer su vinari od loše sirovine s kojom su raspolagali, napravili korektna vina. Divovski korak u odnosu na 1998. godinu.

"Prije 18 godina u Zadarskoj županiji nije bilo registriranog vina iz privatne proizvodnje. Nakon mukotrpnog učenja, edukacija, seminara, počeli su se javljati rezultati. Do desete degustacije pojavilo se pedesetak registriranih vina naših vinara. To je bio i primarni cilj ove i degustacije u Polači. Znanja koja su vinari stekli došla su do izražaja u 2014. godini u kojoj se dogodilo sve loše što se moglo dogoditi u vinogradima. Ni to nije spriječilo naše vinare da naprave dobra i odlična vina u svojim podrumima, rekao je načelnik Općine Stankovci Željko Baradić.

Ispravili sve loše što se dogodilo u vinogradu

Timski rad - Šime Škaulj zajedno s pročelnikom

za poljoprivredu Zadarske županije

Danijelom Segarićem

Ispravan podrumski pristup potvrdili su i šampioni Vrsaljko i Matešić. "Za proizvesti šampiona treba se potruditi. Berba je bila teška, ali ipak nisam bio pesimističan. Rekao sam neće biti problema, samo se moramo više potruditi. Trebalo je jako puno ljubavi, truda, muke i pažnje u podrumu da bi se ispravilo sve loše što se dogodilo u vinogradu", otkriva šampionski način razmišljanja i pobjednički mentalitet Vrsaljko.

"Imam 1.200 čokota koji se nalaze između Zadra i Crnog. Za proizvesti šampionsko vino struka je dosta trebala raditi u podrumu. Meni je pri tom pomogla enologinja Nikolina Paleka", kaže Matešić. Vinari će uskoro u Stankovcima i dobiti svoj vinski dom. Sredstvima EU financirala se izrada projektne dokumentacije za njega, građevinska dozvola dolazi u ožujku, za 19. degustaciju polaže se kamen temeljac, a otvaranje će biti za jubilarnu dvadesetu.


Fotoprilog


Tagovi

Kvasina Vino Krsto Matešić Loša godina Željko Vrsaljko 18. degustacija vina Milivoj Kurtov Slavko Vrsaljko Željko Baradić Nikolina Paleka Trud Vinograd


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije