Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zalijevanje vinograda
  • 02.07.2021. 12:00

Na propusnim tlima, potrebe vinograda za navodnjavanjem su češće, kao i štete od suše!

Da bi se navodnjavanjem postigao što veći efekat i što bolja upotrebna vrijednost grožđa, od posebnog značaja je vrijeme posljednjeg zalijevanja u vegetaciji.

Foto: Depositphotos/RolandBarat
  • 246
  • 167
  • 1

Vinogradi visokog stabla, razvijenih uzgojnih oblika čokota, sa brojnim i dugim lastarima, kao i velikim prinosima grožđa imaju potrebu za većom količinom vode od klasičnih zasada prizemnog stabla, manjih prinosa.

Kao faktori za procjenu potrebe za navodnjavanjem uzimaju se u obzir klimatski uslovi, zemljište, sorte vinove loze, lozne podloge, količina uroda i brojni drugi.

Od klimatskih parametara, najveća pažnja pridaje se količini padavina, iako su od značaja i relativna vlažnost zraka, temperatura i vjetar, od kojih zavisi stepen evapotranspiracije. Podatak o godišnjoj količini padavina nepouzdan je kriterij za donošenje odluke o potrebi zalijevanja jer one nisu raspoređene prema potrebama vinove loze u toku vegetacije tako da se uzgoj naročito na veoma propusnom zemljištu, ne može zamisliti bez navodnjavanja.

Koji režim zalijevanja odgovara lozi ?

Tipovi tla različitog mehaničkog sastava međusobno se znatno razlikuju i po sposobnosti zadržavanja vode i u pogledu planiranja potrošnje tokom vegetacije. Ona vrlo propusna, kao što su šljunkovita, kamenita i veoma pjeskovita, kao i plitka tla, zbog manjeg vodnog kapaciteta obezbjeđuju vinovoj lozi manje kojičine pristupačne vode pa joj ona često nedostaje.

Na ovim zemljištima su češče i veće štete od suše. Na terenima povoljnih vodno - fizičkih osobina zapaženo je da pri obilnijoj količini zimskih i ranih proljećnih padavina, vinova loza dobro napreduje, čak i kada je tokom ljeta bilo vrlo malo kiše. Zato se na ovakvim lokacijama vinograd može navodnjavati u jesen, tokom zime i u proljeće - prokvašavanjem zemljišta do većih dubina, tačnije od dva do tri metra.

Savjeti za pravilno đubrenje vinograda

Vrste i sorte loze razlikuju se po intenzitetu transpiracije, a samim tim i po utrošku vode.

Prema iskustvu u mediteranskim zemljama, uključujući i iskustva u našoj zemlji, najotpornije na sušu su sljedeće lozne podloge: Richter 110,44-53 M, Ruggeri 140, Paulsen 1103, Paulsen 1447 i nešto osjetljiviji, Richter 99.

Potrebe za navodnjavanjem u našim uslovima 

Od suvišne vlage, u fazi sazrijevanja, bobice pucaju, a u pukotine se naseljavaju štetni mikroorganizmi i grožđe truli. Obzirom da je u ovoj fazi neophodna određena kojičina vlažnosti u tlu i zraku, zemljišna vlaga trebalo bi da se kreće na donjoj granici one optimalne.

Da bi se navodnjavanjem postigao što veći efekat i što bolja upotrebna vrijednost grožđa, od posebnog značaja je vrijeme posljednjeg zalijevanja u vegetaciji. Na dužinu intervala između posljednjeg zalijevanja i berbe, utiče upotrebna vrijednost, namjena grožđa, tip tla i temperaturni uslovi u fazi sazrijevanja bobica. U zavisnosti od toga, pomenuti interval obično traje od 18 do 30 dana.

Na vrlo propusnim zemljištima i toplim područjima posljednje navodnjavanje može biti na 18 do 20 dana prije berbe grožđa ,a na ostalim tipovima tla, na 25 do 30 dana.


Tagovi

Navodnjavanje vinograda Potrebe za navodnjavanjem Uzgoj vinove loze Prokvašavanje zemljišta Lozne podloge Namjena grožđa


Autorica

Saima Trako-Silajdžić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, voćarstva i vinogradarstva. Najveći dio svog bogatog radnog staža provela je u oblasti hortikulture i rasadničarske proizvodnje ukrasnog bilja, sadnica voća i ljekovitih vrsta. Imala je uticaja i na agrarnu politiku u Bosni i Hercegovini, što je rezultiralo ekspanzijom, posebno u proizvodnji jagodastog voća.