Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaključci sastanka
  • 18.02.2022. 17:00

Ministri definirali sadržaj zakona o vinu BiH

Vinari bez zakona usklađenog sa evropskim standardima ne bi mogli izvoziti u zemlje EU

Foto: Vedran Stapić
  • 96
  • 13
  • 0

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac definirao je danas s resornim ministrima poljoprivrede Federacije BiH i Republike Srpske zajednički sadržaj zakona o vinu, koji će vinarima iz BiH omogućiti izvoz vina i poslije 2024. godine.

Košarac je, nakon sastanka sa Šemsudinom Dedićem i Borisom Pašalićem rekao da vinari bez zakona usklađenog sa evropskim standardima ne bi mogli izvoziti u zemlje EU, piše Srna.

"Vjerujem da ćemo u narednih petnaestak dana kroz sve procedure koje definira donošenje propisa na nivou zajedničkih institucija, uputiti taj zahtjev", rekao je Košarac.

Zeleni koridor

Prema njegovim riječima, na današnjem sastanku usaglašena je i zajednička predanost na otvaranju zelenih koridora za proizvode iz dva entiteta na tržište EU. Košarac je istakao da je u nedavnom razgovoru s predsjednikom Hrvatske Andrejem Plenkovićem i njegovim saradnicima konstatovano da je Hrvatska spremna otvoriti zeleni koridor.

"To bi značilo da kamioni više ne bi stajali na graničnim prelazima, te da nema onolikih gužvi", pojasnio je Košarac.

Novi sastanak

Ministar Pašalić rekao je da sve zajedničke probleme treba zajednički i rješavati, te da je novi sastanak, s novim temama dogovoren za desetak dana. Ministar Dedić vjeruje da će na njemu biti otvorena pitanja i oko zakona o hrani, veterinarstvu, poljoprivredi i zakonskim propisima.

Svako donošenje propisa ide u korist poljoprivrednim proizvođačima”, rekao je Dedić.


Tagovi

Vino Đubrivo Staša Košarac Šemsudin Dedić Boris Pašalić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]