Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinogradi Nuić
  • 20.01.2023. 12:00
  • Zapadnohercegovački kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Ljubuški

Marinović: Vino će vam ispričati priču o kraju

Ako ćete piti alkohol upakiran u nešto, najbolje je odabrati vino, poručuje enolog Ivan Marinović

Foto: Maja Celing Celić
  • 360
  • 37
  • 0

Na krškom terenu zapadne Hercegovine, tipično raslinje zamijenila je loza vinograda Nuić, prije nepuna dva desetljeća. Ovdje u nizini okruženoj bajkovitim brdima, bura sa Veleža suši kamen od rose pa je tako priroda smanjila potrebu za pesticidima.

Danas je to površina od 35 hektara, većinski pod autohtonim hercegovačkim sortama. Dobro tlo i puno sunčanih dana su dobitna kombinacija da ovdašnja vina nađu put do ljubitelja. Loza, kažu u ovoj vinariji, živo je biće i prema njoj se tako i ponašaju. Od proljeća će teren proširiti na još osam hektara.

"Što se tiče sortimenta, tu je 70 posto naših domaćih sorti - žilavka, blatina i trnjak, a ostatak su internacionalne poput cabernet sauvignona, merlota, syraha, touriga nacional, koja je portugalska sorta. Imamo još i dalmatinske sorte, ali sve su to male količine", priča nam Ivan Marinović, enolog ove vinarije koja se prošlog vikenda prvi put predstavila na sajmu vina WineOS, u Osijeku, koja već osam godina okuplja vinare i ljubitelje vina.

Svijetla budućnost autohtonih sorti

Za ovu ljubušku vinariju direktni kontakt s krajnjim korisnicima je, navode, izuzetno važan. Vino je, opisuju, put da se ljudi upoznaju i s krajem odakle ono dolazi.

"Ako ćete piti alkohol upakiran u nešto, najbolje je odabrati vino, jer kroz njega upoznajete kulturu jednoga mjesta. Kroz graševinu upoznajete Slavoniju, a kroz žilavku, blatinu i trnjak Hercegovinu, vino dakle priča jednu dodatnu priču", kaže Marinović.

Kultura pijenja vina raste, ocjenjuje enolog, pojasnivši da se s njim razvija i turizam, jer turisti kada dolaze u neki kraj žele upoznati lokalne sorte grožđa, loze, traže domaću hranu i to na neki način daje sigurnu budućnost autohtonim sortama.

Kroz žilavku i blatinu, upoznajete i Hercegovinu

Također, sajmovi i izložbe, kako navodi, odlična su prilika za upoznavanje vina, pogotovo kada je riječ o mladima. "Na jednom mjestu imate mogućnost da probate više sorti, a to znači da ćete upoznati i različite stilove i regije", dodaje.

Prilagoditi se klimi i lozi

Iako su vinogradi Nuić na dobrom geografskom položaju, klimatske promjene osjete se i ovdje. No, kako kaže Marinović, klima i loza se neće prilagođavati proizvođačima, već upravo obratno. Ovdje već poduzimaju neke korake.

"Radimo pokuse, loza je živo biće i ima svoja pravila, kao i čovjek. Mi je moramo upoznati u novim uvjetima. Neće se ni loza ni klima prilagoditi čovjeku, mi se moramo prilagoditi njima i u tom jedinstvu probati napraviti najbolje vino", zaključuje naš sagovornik.

Broćanska žila(vka) kucavica - za smijeh i grijeh

Iz Nuića poručuju još i da vino nastaje u vinogradu i koliko god mislili da je važna dobra vinarija, još su važnije zdrave i sočne bobice. Zaljubljenike u vino pozivaju da prošetaju kroz prelijepi krajolik, ali i njihove prostorije, kušaju vrhunska vina i stvore uspomene na originalan način. 

Oni u svojoj ponudi imaju različite aranžmane bez obzira želite li naučiti kako se uzgaja vinsko grožđe ili samo probati vrhunsko vino.


Tagovi

Vinogradi Nuić Vino Vinarija Ivan Marinović WineOS Izložba vina Sajam vina


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P