Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Miješanje vina
  • 27.03.2023. 16:30

Kupažiranje vina - šta je i kako se izvodi?

Stvaranje tipova (tipiziranje) standardnih osobina se postiže kupažiranjem tj. miješanjem vina različitih osobina radi dobijanja onog sa željenim osobinama.

Foto: Depositphotos/NewAfrica
  • 83
  • 13
  • 0

Kupažiranje predstavlja radnju kojom se dva ili više vina miješaju u određenom odnosu radi dobijanja vina sa izmijenjenim sastavom i organoleptičkim osobinama. Ova se radnja najčešće izvodi zbog tipiziranja, osvježavanja starih vina, popravke kvaliteta ili otklanjanja nedostataka vina. 

Na teritoriji svakog vinskog područja se gaji veći broj vinskih sorti i to na položajima koja se po uslovima za sazrijevanje grožđa dosta razlikuju, pa će i vina od takvog grožđa biti različitog kvaliteta, navodi Alen Predić, viši stručni saradnik u Ministarstvu poljoprivrede RS i ističe kako osim toga i uslovi za sazrijevanje grožđa na istom području nisu jednaki svake godine pa su i zbog toga vina različitog kvaliteta.

Stvaranje tipova standardnih osobina

Raznovrsnost u kvalitetu vina ne odgovara zahtjevima tržišta koje traži veće količine ustaljenih osobina i kvaliteta koje će predstavljati standardne tipove vina jednog područja. Stvaranje tipova (tipiziranje) standardnih osobina se postiže kupažiranjem tj. miješanjem vina različitih osobina radi dobijanja onog sa željenim osobinama.

Nedostaci se najčešće ispoljavaju u sadržaju alkohola, kiselina, boje i mirisa (Foto: Martina K. Antelj)

"Ponekad se dešava da vina 'prestare' bilo zbog dužeg držanja u drvenim sudovima ili su na neki drugi način bila izložena vazduhu. Može biti i takav slučaj da za starim vinima oslabi interes tržišta i da ono pređe na vina s više svježine kao što su mlada. Zbog ovoga se radi kupažiranje starih vina s mladim gdje se s jedne strane stara osvježavaju, a mlada postaju starija i ranije pogodna za potrošnju", pojašnjava Predić.

U nekim slučajevima, kako ističe, pojedina vina mogu u većoj mjeri da odstupaju od svog normalnog sastava i organoleptičkih osobina. To se dešava u godinama nepovoljnim za sazrijevanje grožđa. Nedostaci se najčešće ispoljavaju u sadržaju alkohola, kiselina, boje i mirisa i otklanjaju se kupažiranjem s vinom odgovarajućeg sastava. Kada dobije neku manu ili u njemu dođe do kvarenja koja nisu u tolikoj mjeri izražena da postane neupotrebljivo za piće obično se poslije popravki pristupa kupažiranjus onima normalnog sastava i osobina.

Primjeri kupažiranja

Za izračunavanje potrebnih količina vina za kupažiranje ima različitih načina, ali se u praksi pokazao vrlo pogodan unakrsni račun. 

Unakrsni račun (Izvor: Alen Predić)

a = vino 1

b = vino 2

c = kupažirano vino

b – c = dijelovi vina 1

c – a = dijelovi vina 2

Predić navodi i primjer: Kupažiranjem vina s 9% vol. alkohola i vina s 14% vol. alkohola potrebno je pripremiti 1.700 litara vina s 12% vol. alkohola. 

Nakon urađenog proračuna vrši se miješanje dobijenih količina vina (Izvor: Alen Predić)

"Iz unakrsnog računa proizilazi da za ovu kupažu treba uzeti dva dijela vina s 9% vol. alkohola i 3 dijela vina s 14% vol. alkohola čime nastaje pet dijelova kupažiranog vina s 12% vol. alkohola. Iz unakrsnog računa i postavke zadatka se vidi da pet dijelova čine 1.700 litara kupažiranog vina", pojašnjava i ističe kako odavde slijedi da jedan dio čini: 1.700 ÷ 5 = 340 litara

Imajući u vidu da je unakrsni račun pokazao da za kupažu treba uzeti dva dijela vina s 9% vol. alkohola i 3 dijela vina s 14% vol. alkohola, slijedi da su za ovu kupažu potrebne sljedeće količine ovih vina:

  • Vino sa 9% vol.: 2 × 340 = 680 litara
  • Vino sa 14% vol.: 3 × 340 = 1.020 litara

Nakon urađenog proračuna vrši se miješanje dobijenih količina vina.

Sumporisanje vina - pozitivni i negativni efekti

Izračunavanja odnosa više vina po više parametara koja se kupažiraju su znatno složenija i najčešće se vrše uz pomoć grafičkih prikaza i kompjuterskih izračunavanja. U vinariji je odmah nakon sjedinjavanja vina koja se kupažiraju u potrebnom odnosu potrebno izvršiti dobro miješanje.


Tagovi

Vino Kupažiranje vina Sorte Grožđe Tipiziranje Osobine vina Alen Predić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.