Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urod grožđa
  • 15.08.2018. 15:00

Krajem mjeseca počinje berba grožđa - vinari očekuju vrhunski kvalitet

Što kažu vinogradari o ovogodišnjem urodu vinograda?

Foto: Bigstockphoto/Khatuna
  • 2.450
  • 92
  • 0

Prema prvim procjenama vinogradara koji se uveliko pripremaju za berbu sočnih plodova, godina će biti dobra, a na domaćim i inostranim trpezama naći će se domaća vina zavidnog kvaliteta. 

U sunčanoj Hercegovini vinogradi će ove godine iznjedriti velike količine bijelog i crnog grožđa izuzetne slasti koje ukus i prepoznatljiv miris duguju velikom broju sunčanih dana. Za razliku od sjevera Srpske gdje je bilo mnogo kiše, na jugu, kažu, padavina je bilo taman koliko treba da ne unište ovogodišnju berbu. Najviše vinograda u Srpskoj zasađeno je na području Hercegovine, a nešto manje površine su u Banjaluci, Čelincu, Prnjavoru, Gradišci i Doboju.

U Vinariji "Vukoje" očekuje se velika berba

Vlasnik i enolog u Vinariji "Vukoje" Radovan Vukoje ocjenjuje da će ove godine imati veliku berbu.

"Najbitnije je da je kvalitet grožđa sada na najvećem mogućem nivou, a ako nas lijepo vrijeme posluži i u danima koji dolaze, berba će biti veoma uspješna. Krajem avgusta beremo šardone i pinot. Očekujemo idealan balans prinosa i kvaliteta grožđa", rekao je Vukoje i podsjetio da "Podrumi Vukoje" grožđe uzgajaju na oko 30 hektara zemljišta na dva lokaliteta, Zasad polje i Carski vinogradi.

Dodao je da će ovogodišnja berba početi desetak dana ranije jer je i vinova loza ove godine cvjetala ranije, a vrijeme je bilo idealno.

Za nekoliko dana počinje berba šardonea 

Vlasnik trebinjskog podruma "Popovac" Stevo Popovac ističe da će ove godine sa oko 200.000 čokota ubrati prepune košare kvalitetnog grožđa.

"Skidanje prvih grozdova šardonea počećemo 20. avgusta, a potom slijedi i berba vranca i žilavke. Očekujemo visoke prinose, a ono što je najvažnije jeste da je grožđe zdravo", rekao je Popovac i dodao da se već u proljeće dalo naslutiti da će godina biti plodonosna.

Dobroj berbi nadaju se i u Vinariji "Jungić" iz Čelinca.

"Stanje u vinogradu je zadovoljavajuće i nadam se da će tako ostati i u narednom periodu. Prvo beremo bijele sorte grožđa", rekao je vlasnik Vinarije “Jungić” Željko Jungić i dodao da pod vinogradima ima sedam hektara.Vinari u Srpskoj saglasni su da za vrhunska vina nije presudna količina, već kvalitet grožđa.

Autor: Milijana Latinović/Glas Srpske


Tagovi

Vino Vinograd Grožđe Berba Vukoje Popovac Jungić Kvalitet