Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalemljenje loze
  • 01.05.2019. 12:00

Kalemljenje na zeleno efikasan način zamene starih sorti u zasadu

Prekalemljivanje starih i nepoželjnih sorti se obavlja od sredine maja do sredine jula takozvanim prostim (engleskim) spajanjem. Preseci podloge i plemke moraju biti iste debljine.

Foto: Depositphotos/Cornfield
  • 3.861
  • 92
  • 0

U starijim zasadima vinograda ili na vinjagama (čardaklijama) na okućnici ima sorti grožđa prevaziđenog ukusa i nedovoljne rodnosti. Najbrži i najefikasniji način zamene tih sorti novim i produktivnijim je kalemljenje na zeleno, koje se u uslovima naših vinogorja obavlja od sredine maja do sredine juna.

"Lastari su pogodni za kalemljenje kada na mestu spajanja nisu zeljasti, već otvrdli toliko da se prstima ne mogu zgnječiti. Na preseku lastara za kalemljenje srž mora biti još zelena, dok bela srž pokazuje da je lastar prestareo i da nije pogodan za kalemljenje. Na mlađim čokotima mogu se kalemiti jedan do dva, a na starijim tri do četiri lastara," objašnjava diplomirani inženjer Aleksandar Antić, stručnjak za kalemarstvo iz Kruševca.

Kako prihranjivati vinovu lozu u periodu vegetacije?

Lastare sa plemkama skidati sa kondira, a ne sa lukova

Ako se lastari za plemke nabavljaju iz udaljenih vinograda, vreme od odsecanja u matičnim zasadima pa do upotrebe za prekalemljivanje, ne bi trebalo da bude duže od 10 do 12 sati. Takođe, savet je da se lastari sa plemkama u matičnim zasadima skidaju sa kondira, a ne sa rodnih lukova. Za plemke su najpogodniji lastar, odnosno njihovi delovi, na kojima su u pazuhu listova zaperkovi pupoljci, ili su se zaperci tek počeli razvijati.

Presek na plemci obavlja se tako da ispod i iznad kolenca ostanu dva članka dužine 4 do 5 cm. Sa plemke se uklanjaju svi listovi, ali se ostavljaju oko jedan centimetar lisne drške. Zaperak koji je počeo da se razvija, takođe se ostavlja. Ovako pripremljene plemke se uvijaju u mokru krpu gde ostaju sve do kalemljenja.

Kalemljenje po oblačnom vremenu

Kalemi se za vreme dnevne oblačnosti kada je temperatura viša od 18 stepeni. Čokoti za prekalemljivanje se pripremaju dva do tri dana ranije. Uklanjaju se svi zaperci, listovi i okca ispod preseka lastara koji će se kalemiti. Istovremeno se kalemarskim voskom premazuju sve rane na lastaru, kako bi se sprečilo suzenje i kako bi sok iz čokota bio usmeren na mesto spajanja podloge i plemke.

Šta treba znati pre podizanja vinograda

Preseci na podlozi se prave preko članaka ili kolenca

Kalemljenje na zeleno se obično obavlja (engleskim) prostim spajanjem, s tim što preseci na podlozi mogu biti pravljeni preko članka ili preko kolenca. U oba  načina potrebno je da dužina preseka spojnog mesta, kako u podloge tako i u plemke, bude dva do tri puta duža od prečnika podloge i plemke. To znači da presek treba napraviti što pravilnije uzduž i ukoso. U protivnom kraći presek otežao bi vezivanje podloge i plemke.

Po uspešnom kalemljenju, vezivo na spojnom mestu treba popuštati i ukloniti

Za srašćivanje podloge i plemke bitno je da se preseci na njima poklapaju, odnosno da budu iste debljine. Nakon spajanja spojno mesto se vezuje pamučnim koncem, gumicom ili isečenom pantljikom polivinilske folije širine do jednog centimetra. Da bi se sprečio gubitak vlage, spojno mesto i vrh plemke se premazuje parafinskom emulzijom.

Od čega zavisi rodnost vinograda?

Desetak dana posle kalemljenja, ukoliko je ono bilo uspešno, okce plemke počeće da se razvija. Ako to nije primetno, kalemljenje treba ponoviti. Ako je okce plemke počelo da raste, vezivo na spojnom mestu se popušta, da bi se posle 30 do 40 dana potpuno uklonilo.


Tagovi

Zasadi vinograda Kalemljenje Aleksandar Antić Kalemi Čokoti


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.