Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eska
  • 05.09.2021. 10:00

Kako zaštititi čokote vinove loze od eske?

Glavne mere zaštite od pojave eske su preventivne.

Foto: Depositphotos/marker.2.yandex.ru (ilustracija)
  • 237
  • 27
  • 0

Eska ili apopleksija vinove loze je kompleksno oboljenje koje izaziva sušenje čokota vinove loze. Sušenje je pre svega bolest odrvenelih delova biljke (stablo, kordunica), tako da se češće javlja u starijim zasadima (zasadi starosti preko osam godina), ali je u poslednjih petnaestak godina primećeno i sušenje mlađih čokota, starih tri do četiri godine, navodi stručnjak za zaštitu bilja Poljoprivredno stručne službe Loznica Jelena Nevzatović.

Uzroci sušenja vinove loze prouzrokuje kompleks gljiva: Phaeomoniella chlamydospora, Phaeoacremonium spp. i Fomitiporia mediterranea. Mnogi aspekti iz biologije prouzrokovača sušenja vinove loze još nisu do kraja razrešeni. Usled prisustva kompleksa gljiva dolazi do sušenja delova ili celih čokota. Na listu se prvo javlja nekroza između nerava, pri čemu oni ostaju zeleni. List poprima specifičan izgled "tigrovih šara". Istovremeno se suše letorasti, bobice na grozdu se smežuravaju, i na kraju se čitava biljka osuši.

Sve te promene na listovima i na spoljašnjem izgledu su posledice promena koje su nastale u unutrašnjosti istog. Na poprečnom preseku može se videti nekroza sprovodnih sudova. Prvi simptomi sušenja vinove loze uočavaju se početkom leta. Ovakvi čokoti žive određeno vreme. Nakon toga neki se oporave, a neki se potpuno osuše, objašnjava Nevzatovićeva.

Koje su mere zaštite?

Glavne infekcije nastaju na mestu jačeg orezivanja, a najintenzivnije infekcije se dešavaju u uslovima rane zimske rezidbe koja se obavlja tokom decembra ili januara. U takvim uslovima sporije je zarastanje rana pa su duže izložene patogenima.

Glavne mere zaštite od pojave eske su preventivne. Jedna od prvih mera je kasnija zimska rezidba (druga polovina februara ili mart). Makaze kojima se vrši rezidba treba dezinfikovati. Rezidbom uklanjati zaražene delove. Nakon rezidbe dezinfikovati preseke. Pored ovih mera, tu je i korišćenje sertifikovanog sadnog materijala. Što se tiče hemijskih mera zaštite, za sada ne postoje fungicidi kojima bi se uspešno mogla sprečiti pojava ili širenje ove bolesti, obaveštava loznički stručnjak.

Preventiva jedino "oružije" u borbi protiv eske na vinovoj lozi

Podsetimo, zbog zabrane korišćenja natrijum arsenita za zaštitu vinove loze u Evropi, eska se sve više širi. Ukoliko se podizanja novih zasada vinove loze planira na raskrčenim površinama gde su se nalazile šume, stari voćnjaci ili vinogradi potrebno je zemljište odmoriti dve do tri godine.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Eska Bolesti vinove loze Apopleksija vinove loze Jelena Nevzatović Sušenje listova Preventiva Zimska rezidba


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić