Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bačve za vino
  • 28.01.2023. 18:00

Kako drvene bačve utiču na vino? Evo 9 zanimljivosti o njima

Tradicionalna proizvodnja je neraskidiva od drvenih bačvi. Najčešće se koriste hrast, engleski hrast, javor i kesten.

Foto: Maja Celing Celić
  • 198
  • 18
  • 0

Vinari znaju da mogu imati najbolje grožđe, ali postupak proizvodnje i odležavanja ima veliki uticaj na kvalitet finalnog proizvoda. On može da bude oplemenjen ili potpuno uništen, a to zavisi od izbora posuda ili bačvi.

Nakon što se fermentacijom dobije mlado vino ono treba da odleži kako bi postalo stabilno, sazrelo, a njegove arome i okus došao do izražaja. Odluka da ono odleži u drvenim bačvama uveliko utiče na njegov sastav.

Tradicionalna proizvodnja je neraskidiva od drvenih bačvi. U svijetu se najčešće koriste američki, francuski i engleski hrast, ali i kesten i javor. 

Razmjena gasova

Tokom odležavanja drvo stupa u interakciju s vinom, daje mu određene materije i omogućava kontakt s vazduhom, jer se ne radi o hermetički zatvorenim posudama. Proces se odvija kroz dvije specifične faze, oksidativnu i reduktivnu.

Najpodesnija su za crna vina

Mikrooksidacija se odvija kroz pore drveta, ugljendioksid brže izvjetri i postupak bistrenja se odvija brže. Kod manjih bačvi stvaraju se posebni okusi te razvijaju sekundarni poput bibera, vanile, duhana i drugi. Intenzitet zavisi od dužine odležavanja, ali i od toga da li se radi o novoj posudi i naravno, o kojoj vrsti drveta. Kako bi se izbalansirao okus i dobio što bolji kvalitet neophodno je znanje i iskustvo.

U hrastovim bačvama obavlja se odležavanje i konzerviranje, a najpodesnije su za crna. Kod bijelih može doći do promjene boje zbog tanina i proizvođači su dugo vremena izbjegavali njihovo odležavanje u njima. 

Naučnici Idoia Jarauta, Juan Cacho i Vincente Ferreira su u studiji “Istovremeni fenomeni koji doprinose formiranju arome vina tokom odležavanja u hrastovom drvetu" pokazali da ono daje 41 različitu aromu vinima, od kojih jedanaest zavisi isključivo od vrste koje se koristi. Arome koje se stvaraju su kokos, dim, zeleno drvo, badem, razni začini i drugi. Osim toga, ono oslobađa polifenole koji štite vino od oksidacije.

Najveća bačva na svijetu koja je u upotrebi je u Erdutu, u Hrvatskoj

9 zanimljivosti

I za kraj, evo devet zanimljivosti o bačvama: 

  1. Oblik kakav danas poznajemo datira iz 350. godine prije Krista.
  2. Napravljene su tako da se mogu i kotrljati i uspravno stajati.
  3. Mogu se koristiti 100 godina.
  4. Postoji 400 vrsta hrasta koje su dostupne za njihovu proizvodnju.
  5. Hrast omogućava sporu oksidaciju i prenosi dio svojih karakteristika na vino.
  6. Europski hrast lužnjak se smatra vrlo kvalitetnim, a onaj koji se koristi za izradu bačvi trebao bi biti star 120 godina. 
  7. Za proizvodnju je prikladan samo najravniji dio stabla, uz njegovo podnožje. 
  8. U Francuskoj se od jednog stabla hrasta proizvedu samo dvije bačve. 
  9. Najveća vinska bačva na svijetu koja je u upotrebi nalazi se u Erdutskim vinogradima u susjednoj Hrvatskoj. Za njenu izradu trebalo je 109 stabala hrasta, a kapacitet joj je 75.000 litara.

Tagovi

Odležavanje vina Drvene bačve Bistrenje vina Hrastove bačve Zanimljivosti o bačvama Vino Najveća bačva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.