Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruženja vinara Šumadije
  • 14.12.2017. 12:15

Kako do vina u kućnoj radinosti?

Iskusniji domaćini koji prave vino u kućnim podrumima za sopstvene potrebe ovaj zanat naučili su od starijih. A oni koji nemaju tu privilegiju da žive sa iskusnima, takođe mogu da se okušaju u pravljenju vina. Čak i ako nemaju svoj vinograd.

Foto: Biljana Nenković
  • 14.923
  • 108
  • 0

Ako se pitate kako da napravite vino kod kuće, svi će reći da je za to potrebno mnogo znanja i veštine - počev od izbora grožđa do stilizacije vina. Ali, to nije razlog da u sopstvenom podrumu ne dobijete vino, koje je ponekad bolje od jeftinih industrijskih.

Za poduhvat je nevažno da li imate hektar vinograda ili običnu vinjagu u dvorištu, sa koje grožđe berete i svake godine delite komšiluku, jer ne znate šta biste s njim. Za početak, više od umešnosti i znanja, potrebno je samo malo hrabrosti da se mladi domaćini upuste u pravljene vina u spostvenom podrumu. Rezultat toga može da bude solidno vino, kojim će se pohvaliti gostima.

U decembru negujte vina

Veljko Đorđević, mladi enolog iz Aranđelovca, ujedno menadžer i tehnolog Udruženja vinara Šumadije kaže da proces pravljenja vina u kućnim uslovima nije preterano težak, jer su samo za vrhunska vina potrebni nauka i umetnost. Sada je vreme nege vina u podrumima.

Đorđević: Pravljene vina - nauka i umetnost

"Većina vina je prevrela i sada su na redu uobičajene mere kao što je pretakanje, dolivanje sudova, sumporisanje. Pretakanjem skidamo vino sa taloga, a učestalost je oko dva do tri puta godišnje, ukoliko ga do tad domaćini ne popiju", kaže Veljko Đorđević.

U pravljenju vina najvažnije je imati kvalitetno grožđe, bilo da ga kupujete ili imate na imanju. Nakon toga treba doneti odluku da li ćete praviti belo, crveno ili ružicu, odnosno roze. Od toga zavisi koji ćete tehnološki proces u kućnim uslovima primeniti.

Belo, crveno ili ružica?

Naime, ako se pravi crveno vino najpre ide fermentacija pa presovanje, a kod belih je obrnuto - prvo se obavlja presovanje, a onda dozvoliti fermentaciju.

"Za bela vina jako bitan parametar je pravovremena berba grožđa. Zatim, treba obaviti muljanje, sumporisanje kod završnog kljuka do oksidacije i odmah nakon toga ceđenje. Prečišćavanje i alkoholna fermentacija su sledeći koraci. Tako dobijamo širu koju zasejavamo kvascem. Bitno je da fermentacija bude kontrolisana. Zato je poželjno je da se koriste kvasci i enzimi da bi fermentacija išla do kraja, pošto u domaćinstvu nemamo uslove da kontrolišemo temperaturu. Za bela vina najbolja temperatura je oko 18 stepeni", kaže Veljko.

I neiskusni vinari mogu da naprave solidno vino

Za vina tipa ružica, koje se proizvodi od crnog grožđa, nakon muljanja, ako želimo roze, može se odmah otakati kljuk ili maceracija kljuka do 12 sati. Kod ružice može se raditi i hladna maceracija u trajanju od dva do tri dana.

"Potom sledi fermentacija od dva do tri dana na kljuk, a nakon toga ceđenje vina. Poželjna temperatura za roze je od 18 do 20 stepeni. Za crvena vina fermentacija se obavlja na kljuku. Temperatura bi trebalo da bude od 20 do 24 stepena. Što se tiče pretakanja, ono treba da se obavi posle fermentacije. Vino se tada skine sa taloga, a posle se ovaj proces obavlja po potrebi", navodi Veljko Đorđević.

Vreme vrenja zavisi od fermentacije šećera i temperature. Vrenje traje od sedam do 20 ili više dana i za to vreme prati se koncentracija šećera. Ako se pravi suvo vino, kompletan šećer mora da prevri. Posle prvog ili drugog pretakanja, vino stiče status mladog i može da se pije. Ako pak, želite da ga negujete, potrebno je odležavanje. Ko želi kompleksniji ukus, nakon nekoliko meseci odležavanja mlada vina treba pretočiti u hrastovu burad u kojima stoji najmanje šest meseci.

Koje su najčešće greške?

Najčešće greške koje domaćini u svojim podrumima prave su korišćenje neadekvatnih i nedovoljno čistih sudova.

"Sudovi za vina moraju biti čisti i nije poželjno da se koriste u druge svrhe, osim za to. Druga greška je što su posude za fermentaciju otvorene. Naime, posude moraju da budu poklopljene. Kućni podrumi su dobri za pravljenje vina, ali nije nužno da ih imate. Može da posluži i nadzemna prostorija, ali mora biti na neki način klimatizovana kako bi se održavala odgovarajuća temperatura, dodaje Veljko.

Šira iz domaće radinosti

Otprilike tri kilograma grožđa daju litar vina. Za kućno pravljenje vina dovoljno je uzeti zdravi i zrelo, ali ne i prezrelo grožđe. Grožđe se ne pere, jer su na bobicama plesni i kvasci koji treba da podstaknu fermentaciju.

Foto: Biljana Nenković


Tagovi

Vino u kućnim uslovima Vrenje Grožđe Fermentacija Plesan Kljuk Maceracija Veljko Đorđević Enolog Ružica


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]