Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinski hab u Kragujevcu
  • 14.07.2018. 14:30

Kako će Đura Jakšić pomoći šumadijskim vinarima?

Čuveni pesnik Đura Jakšić skoro vek i po posle smrti, učesnik je misije za koju verovatno nikada nije za života ni pretpostavljao da će se baš u njoj naći. Na mestu gde je bila kuća u kojoj je bio podstanar u Kragujevcu, i zbog čijeg rušenja bruji Srbija ovih dana, biće podignut Vinski hab.

Foto: Biljana Nenković
  • 336
  • 19
  • 0

Istorija Đuru Jakšića ne pominje samo kao vrsnog pesnika i slikara, već i kao velikog boema. Da li je istina ili ne, ali ostavio je stihove o čuvenoj krčmarici Mili koja je služila vina. Upravo taj boemski koncept i splet istorijskih i okolnosti današnjice, pomoći će da se o vinima iz Šumadije još dalje čuje.

Naime, kuća u kojoj je Đura živeo dve godine u Kragujevcu, dok je bio učitelj, već 20 godina propada. Prošle nedelje konačno je srušena i do kraja godine na istom mestu biće izgrađena replika u čijem podrumu će biti Kuća šumadijskih vina. Kuću sa žutom fasadom u Karađorđevoj ulici Kragujevčani su oduvek zvali Đurinom, iako je on tu bio samo podstanar. Propuštena je prilika da se proglasi kulturno-istorijskim dobrom i na kraju je dospela iza žice, kako bi prolaznici bili zaštićeni od eventualnog urušavanja.

Čemu će služiti Vinski hab?

Bageri su srušili ono što je od nje ostalo. Iako se nagađalo da bi tu mogla da nikne poslovna ili stambena zgrada, lokalne vlasti u dogovoru sa Regionalnom agencijom za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, Udruženjem vinara Šumadije i Švajcarskom agencijom za razvoj imaju drugačije planove.

"Sećanje na Đuru Jakšića će biti sačuvano. U skladu sa njegovim stvaralaštvom za koje znamo, da je bio veliki slikar i pesnik, dramski pisac, i učitelj, ali i veliki boem, želimo da njegovo životno iskustvo i stvaralaštvo smestimo u koncept današnjice. U podrumskom delu kuće biće vinarija. Tu ćemo prezentovati šumadijska vina, dok će u gornjem delu kuće biti prostor za kulturno-umetničke sadržaje", kaže Miljan Bjeletić, član Gradskog veća u Kragujevcu.

Vino
15 vinara iz Šumadije proizvode vina sa zaštićenim geografskim poreklom

Projektom  "Jačanje konkurentnosti proizvođača vina iz Šumadije - IMPULS Wine" je predviđeno da u Kragujevcu kao ekonomskom centru regiona bude formiran Vinski hab. Otvaranjem takvog mesta Kragujevac će se  profiliti kao nosilac i promoter vinske kulture i Šumadijskih vina. Iz budžeta grada biće izdvojeno 20 miliona dinara i to je 65% potrebnog novca. Preostalih 35% obezbediće Švajcarska agencija za razvoj.  

Druga Kuća šumadijskih vina u Srbiji

Na taj način biće unapređena tehnologija proizvodnje vina za proizvođače, članove Udruženja vinara Šumadije, zatim razvijaće se kapaciteti proizvođača grožđa i vina iz Šumadijskog vinskog reona. Ovo će biti druga Kuća Šumadijskih vina u Srbiji. Prva je nedavno otvorena u Beogradu i služi upravo promociji vina sa zaštićenim geografskim poreklom iz Šumadije. Pod ovom oznakom trenutno je 15 vinara. Prošle godine prvi su u Srbiji napravili vino regiona, Šumadijsku ružicu. A intenzivno se vraćaju i autohtonoj sorti prokupac u svojim zasadima na Oplencu, u Krnjevu, Vlaškom dolu, Vrbici, Kamenici, Vinči, Žirovnici, Grošnici.  Njihov krajnji cilj je da udruženi nađu svoje mesto sa vinima regiona na zahtevnom svetskom tržištu.

"Šumadijska ružica" donela vrednu laboratoriju

Nije poznato čija je vina Đura Jakšić pio dok je pisao pesmu sa stihovima o vinu i Mili "za kojom srce tuži". Ali je poznato da je Kragujevac nekad bio okružen vinogradima. Pre nekoliko godina u naselju Grošica prvi put u istoriji grada iz jednog vinograda rodilo se i prvo etiketirano vino u Kragujevcu, ikada. 


Tagovi

Đura Jakšić Šumadijska ružica Kragujevac Miljan Bjeletić Kragujevac Kuća šumadijskih vina Vinski hab Vina iz Šumadije Prokupac


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!