Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinogradi
  • 02.09.2017. 19:00

Gdje se nalaze najviši vinogradi na svijetu?

Zanimljivo pitanje pokušala je odgonetnuti Jancis Robinson.

Foto: Bigstockphoto/xura
  • 1.074
  • 67
  • 0

Znate li gdje se nalaze najviši vinogradi na svijetu? Pokušala je to dokučiti Jancis Robinson. Kako navodi, uzgajivači u Aostu, sjeverozapadna Italija, imaju neke od najviših vinograda u kontinentalnoj Europi. Nalaze se na oko 1.310 metara, no neki vinogradi na španjolskim Kanarskim otocima na Atlantiku na visini su od 1.615 metara.

"Imala sam priliku posjetiti najveću svjetsku koncentraciju vinograda na visokim nadmorskim visinama, u Argentini, s Donaldom Hessom iz Napa Valleya. Dominantna vinogradarska pokrajina Mendoza nalazi se na istoj udaljenosti od ekvatora kao Bagdad, tako da biste očekivali vrstu teških, "nespretnih" vina koje je Argentina proizvodila na žednom domaćem tržištu desetljećima. Međutim, od ranih 1990-ih, Argentinci i doseljenici sade vinograde na još većim visinama, pokušavajući na taj način produžiti vegetaciju i povećati razinu prirodne kiselosti i okusa. Koriste učinke hladnih noći na Andama te većeg zračenja koje može ubrzati fotosintezu i učiniti trsove zdravijima", objašnjava Jancis.

Tuča jedina opasnost za nasade

Vinova loza, dodaje, koju je vidjela u višim predjelima Mendoze, kao što su Tupungato i Vista Flores u dolini Uco, izgledala je impresivno zdravo. Veliki dio proizvođača-uzgajivača rutinski reže višak grozdova kako bi koncentrirao ostatak, a sve s ciljem dobivanja što više tanina u grozdovima. Uz neograničenu količinu kvalitetne vode za navodnjavanje, zahvaljujući topljenju snijega s Anda, jedini problem s kojim se suočavaju je tuča, trajna ljetna opasnost. Mnogi uzgajivači zaključili su stoga da vrijedi uložiti i do 4.000 dolara po hektaru za nabavku snažne zaštitne mreže.

Vinograd u pokrajini Mendoza u Argentini

Najveći problem s kojim se vinogradari susreću, baš kao i ostali Argentinci, su financije. Problem za proizvođače vina je jednostavno manjak novca. Ne samo plaćanje uvezenih raskoši poput francuskih hrastovih bačava i čepova, nego jednostavno plaćanje berača i podrumskih radnika. U trenutku kada je devalvirala njihova valuta peso, Vlada je zamijenila porezne takse za izvozne kredite na vino (isti dan kada su najavili da država nema nova za mjesečne plaće državnh službenika).

Jedina stvar koja Argentini ne nedostaje, osobito u usporedbi s Čileom, je raznolikost. Imaju brojne sorte grožđa. Najviše je crvene Bonarde i Malbeca, ali i Cabernet Sauvignona, Syrah/Shiraz, Tempranillo, Sangiovese, Merlot, Chardonnay, Semillon i drugih zanimljivih vrsta, osobito mirisnog Torrontes grožđa, koji je ondje zasađen zahvaljujući bogatoj multikulturalnoj mješavini useljenika koji čine argentinsko stanovništvo. I sada postoji niz različitih okruženja u kojima se proizvodi vino.

Nadmorska visina postala statusni simbol

Nadmorska visina postala je statusni simbol Mendozinih proizvođača vina, od kojih se svaki odvažio posaditi vinograd malo više od svog susjeda (u toj zemlji mačo vina, iznimno su rijetke žene koje se bave vinogradastvom i vinarstvom). Vinogradi su obično na visinima višim od 1.005 metara (u većini Europe 487 metara smatra se gornjom granicom pouzdanog sazrijevanja), no mnogi su sada već na visinama do 1.524 metra. Precizne visine nalaze se na etiketama mnogih finih argentinskih vina, a čak su činile dio imena crvenih vina LVMH/Chandon podružnice vina u Mendozi. Prodaju se, na primjer, pod imenom "Terrazas de los Andes Gran Malbec 1997 Las Compuertos vinograd 1076 metara".

Prednosti Mendoze otkrili su i brojni međunarodni investitori poput Kendalla Jacksona; Multinacionalnih tvrtki Allied Domecq i Pernod Ricard; Concha y Toro iz Čilea; Jacques i François Lurton i Michel Rolland iz Bordeauxa; Sograpa iz Portugala; španjolski maslinski magnat; nizozemski distributer motora i navodno, hrpa rukovoditelja Walt Disneya!

Svi oni ne mogu biti u krivu - a istodobno i njihova debitantska izdanja vina iz ovog područja pokazuju da je potencijal ogroman. I to ne samo za crvena vina. Argentinski marketinški genij Nicolas Catena u posljednjih je pet godina iz ove regije stvorio neočekivano skupi Chardonnay.

Foto: Bigstockphoto/xura; Pixabay/pansso


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P