Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Francusko vino
  • 11.08.2020. 18:00

Francuska za ovu godinu prognozira veću proizvodnju vina

Raniju berbu grožđa i proizvodnju vina za oko sedam odsto veću, predviđa francusko Ministarstvo poljoprivrede. Međutim, to im ne ide u prilog.

Foto: Jumpstory
  • 123
  • 34
  • 0

Francuska proizvodnja vina verovatno će ove godine porasti, a berba bi mogla započeti i ranije zbog toplijeg vremena, prognoze su njihovog Ministarstva poljoprivrede. Premda, baš kao i Italija, pokušavaju da obuzdaju proizvodnju kako bi cene ostale stabilne, piše reuters.

Prema izveštaju koji sadrži prvu prognozu za 2020. projektovalo je proizvodnju od 44,7 do 45,7 miliona hektolitara što je porast za šest do osam odsto u odnosu na prošlu godinu i nešto iznad proseka te zemlje u poslednjih pet godina.

Suša bi mogla da obuzda očekivanja

Vinovoj lozi je za cvetanje pogodovalo povoljno proletno vreme iako je siva plesan zahvatila delove jugozapadnih vinograda, a tuča uzrokovala 30 odsto gubitaka u nekim delovima regije Bordo.

Snažan grad uništio između 600 i 800 hektara vinograda

Suša koja i dalje traje ipak bi mogla da smanji očekivanja o povećanju proizvodnje iako je toplo proleće uticalo na rast vinove loze u odnosu na prethodne godine.

Izgledi za raniju berbu zadali su glavobolju proizvođačima koji zavise od sezonskih radnika, a suočili su se s nedostatkom radne snage, ali i strogim merama zaštite tokom pandemije.

Za regiju Šampanj iz Ministarstva su poručili da vinova loza pokazuje dobar potencijal, ali napominju da još treba da utvrde o kojim količinama se radi. Proizvođači šampanjca još uvek pregovaraju o ciljevima proizvodnje, a neki žele da je smanje kako bi se povećala cena jer je u korona krizi smanjena prodaja.

Francuska vlada povećala podsticaj za vinare na 250 miliona evra

Podsećamo, Francuska je povećala financijsku podršku na 250 miliona evra vinogradarima koji su suočeni s velikim padom potražnje nakon što su zbog pandemije zatvoreni restorani i barovi, a američke carinske tarife ograničile izvoz.

Takođe, ova država najavila je da će povećati i podsticaj poljoprivrednicima zbog suše. 


Tagovi

Francuska Proizvodnja vina Francusko vino Vinarstvo Suša


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.