Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja vina
  • 13.11.2020. 18:00
  • Francuska

Francuska će ove godine proizvesti 44,7 milijuna hektolitara vina

Zbog kiše koja je padala u regiji Charantes, francusko ministarstvo poljoprivrede je povećalo svoje prognoze proizvodnje vina za 600.000 hektolitara.

Foto: Maja Celing Celić
  • 72
  • 594
  • 0

Francusko ministarstvo poljoprivrede je povisilo svoju prognozu za ovogodišnju proizvodnju vina za 600.000 hektolitara. Kao pojašnjenje navode više oborina krajem rujna u regiji Charantes, na zapadu te zemlje i to pred sam vrhunac berbe što je poboljšalo prinose.

Ukupna proizvodnja sada je povećana na 44,7 milijuna hektolitara, stoji u priopćenju.

Revidirana projekcija u ovoj zemlji je za 6% veća od prošlogodišnje proizvodnje, pogođene vremenskim nepogodama, a sada bi bila 1% iznad prosjeka u posljednjih pet godina.

Zbog suše u Bordeauxu prognoza smanjena 

Zbog ljetnih suša ministarstvo je pak smanjilo prognozu za regiju Bordeaux, gdje se očekuje da će proizvodnja biti 9% niža od prosjeka u posljednjih pet godina.

Francuska za ovu godinu prognozira veću proizvodnju vina

Vinovoj lozi je za cvatnju pogodovalo povoljno proljetno vrijeme iako je siva plijesan zahvatila dijelove jugozapadnih vinograda, a tuča uzrokovala 30% gubitaka u nekim dijelovima ove regije.

Projekciju su blago povisili za područje Champagnea, iako će ukupna proizvodnja ondje biti 20% ispod petogodišnjeg prosjeka budući da su proizvođači odlučili obrati manje grožđa i proizvesti manje vina kako bi se prilagodili nižoj potražnji tijekom pandemije. 

Nikad raniji početak berbe

Berba grožđa ove godine započela je vrlo rano zbog toplog vremena, u istočnim regijama poput Champagnea i Alzasa čak najranije otkada se počela uzgajati loza za potrebe masovne proizvodnje.

Francuska vlada povećala potporu za vinare na 250 miliona evra

Podsjećamo, Francuska je povećala financijsku potporu na 250 milijuna eura vinogradarima koji su suočeni s velikim padom potražnje nakon što su zbog pandemije zatvoreni restorani i barovi, a američke carinske tarife ograničile izvoz.


Tagovi

Francuska Proizvodnja vina Francusko vino Vinarstvo Suša Berba


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P