Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja vina
  • 22.09.2021. 18:00

Evropu čeka istorijski niska proizvodnja vina

Proizvodnja vina u tri glavne zemlje proizvođača u Italiji, Francuskoj i Španiji kreće se oko 117,3 miliona hektolitara što je pad od 18 odsto u odnosu na sezonu 2020/21.

Foto: Martina Popić
  • 125
  • 13
  • 0

Evropsko udruženje poljoprivrednika Copa-Cogeca predviđa istorijsku nisku berbu grožđa za proizvodnju vina u sezoni 2021/2022. Kako su saopštili, nakon izazovne godine zbog klimatskih uslova u južnoj Evropi očekuje se znatno slabija berba koja će trajati kraće u odnosu na prethodne godine.

Proizvodnja vina se u tri glavne zemlje proizvođača u Uniji, ali i Evropi, a to su Italija, Francuska i Španija predviđa na oko 117,3 miliona hektolitara što je pad od 18 odsto u odnosu na sezonu 2020/21. Osim prolećnih mrazeva koji su desetkovali oko 30 odsto vinove loze u Francuskoj i severnoj Italiji, dodatne su gubitke uzrokovali grad, suša i bolesti. Bez obzira na to, kvalitet grožđa je dobar i omogućiće proizvodnju kvalitetnih vina, stoji u saopštenju.

U Italiji se procenjuje da će ona varirati između 43,7 i 45 miliona hektolitara, beležeći pad od devet odsto. Različiti klimatski uslovi, od prolećnih mrazeva do letnjih tuča, oluja i suša rezultirali su značajnim kvalitativnim i kvantitativnim razlikama između susednih vinorodnih područja. Tako su ona u severnoj i središnjoj Italiji teško pogodili mrazevi uništivši do 40 odsto pupoljaka. Ipak, postoje dobre šanse za proizvodnju belih vina.

Francuska beleži najveći pad

Francuska predviđa najoštriji pad od čak 29 odsto u odnosu na prošlogodišnju sezonu. Proizvodnja verovatno neće premašiti 33,3 miliona hektolitara. Zbog mraza koji je uništio otprilike 30 odsto uzgoja, zajedno sa biljnim bolestima zbog letnje vlage, očekuje se istorisjki niska berba uporediva sa onom iz davne 1977.

Ovogodišnja proizvodnja vina u Francuskoj jedna od najgorih u istoriji?

Španija predviđa da proizvede 39,5 miliona hektolitara vina, što je sedam miliona hektolitara manje nego lani kada je proizvedeno 46,5 mil. hl. Tamo je berba počela sa plodovima dobrog kvaliteta, ali očekuje se da će trajati kraće jer su suša, mraz i tuča smanjili prinose.

Dalje, u Nemačkoj se očekuje da će proizvodnja biti ispod devet mil. hl što je ispod 10-godišnjeg proseka. Delimični gubici su uz vremenske nepogode i peronospora. Međutim, 2021. godina je obećavajuća za proizvodnju penušavih vina. Mađarska očekuje proizvodnju između 2,5 i tri miliona hektolitara.

Portugalija je jedina zemlja u kojoj se predviđa porast proizvodnje, ali za samo jedan odsto. 

"Ponovno otvaranje ugostiteljskog sektora i nastavak izvoza, uključujući SAD nakon obustave carina povezan sa sporom Boeing-Airbus unosi umereni optimizam", komentarisao je stanje na tržištu Luka Rigoti, predsednik radne grupe za vino u Copa-Cogeca-i. Dodao je da manja proizvodnja i dugotrajni negativni učinci pandemije Covid-19 pokazuju da su sektoru potrebni odgovarajući upravljački alati za rešavanje smetnja na tržištu.


Tagovi

Berba grožđa Proizvodnja vina Evropska unija Vino Predviđanja


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.