Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EP sovinjon blan
  • 12.06.2020. 15:00
  • Marlborough, Novi Zeland

Eva Pemper na drugom kraju sveta pravi vino koje hvale somelijeri

Enolog Eva Pemper je već osam godina na Novom Zelandu. Prošle godine je napravila svoje prvo vino, Eva Pemper sovinjon blan i odmah osvojila sva čula Master somelijera, Kamerona Daglasa.

Foto: Arhiva Eve Pemper - photo credit Jim Tannock Photography
  • 176
  • 14
  • 0

Osam godina je prošlo otkada je Eva Pemper iz Klokočevca u Hrvatskoj odlučila da napravi izuzetno hrabar korak i ode na drugi kraj sveta - Novi Zeland, u pokrajinu Marlboro. Tamo radi kao enolog u uglednoj vinariji, ali iako je zadovljna poslom, tehnologijom i proizvodnjom koji su na vrhunskom nivou, znatiželja i ljubav prema vinima podstakli su je da kreira i sopstveno. 

Trud i rad koji je uložila, brzo su se isplatili. Ovog proleća je Kameron Daglas, koji nosi titulu Master Sommelier, jednu od 250 takvih u svetu i jedini na Novom Zelandu, za prvo vino sa njenim potpisom, "Eva Pemper Sauvignon Blanc 2019", dao 90 od 100 bodova

Šesti Salon vina Kragujevac odložen za 20. jun

"Raskošan buke, raznolik, travast, voćni, tropski i klasičan. Na nepcu jednako intenzivan ukus limunove kore i ananasa, jabuke i manga, ljutog limuna i svežeg bilja, mineralizovan. Rezak i osvežavajući stil sa svim obeležjima klasičnog belog vina Marlboroa. Uravnoteženo i dobro napravljeno, spremno za uživanje od danas do posle 2022.", napisao je na svojoj stranici Daglas. 

Čim smo u aprilu saznali za ovu sjajnu vest, odmah smo kontaktirali Evu, ali uhvatili smo je pri završetku berbe. Na južnoj hemisferi je jesen, a ovih im dana dolazi zima.

Na Novom Zelandu počinje zima

U njenom kraju se trenutno obavlja najvažnija rezidba.

"Čim dođu hladniji dani i nekoliko jutara s mrazom i čokoti počinju da dobijaju svoju jesensku, smeđu boju, kreće rezidba koja se obavlja od juna do avgusta", priča nam Eva dodavši da tamo berba počinje polovinom marta i traje do kraja aprila, u zavisnosti od sorte i regije.

Najkasnija je regija Centralni Otago, na jugu i nosi titulu najjužnije vinogradarske pokrajine na svetu. Podseća da leto tamo traje od dvanaestog do drugog meseca, da su najtopliji dani u januaru i početkom februara dok je kod nas to vreme mirovanja vegetacije. 

Sveže voćno vino sa karakterom terroira

Eva takođe priča kako je Eva Pemper sovinjon blan 2019 nastao prošle godine kao proizvod sa odličnom bazom visoko kvalitetnog grožđa i moderne tehnologije proizvodnje koja je bila usmerena na kreiranje visoko kvalitetnog svežeg, voćnog vina sa karakterom teroara koje će biti regionalno prepoznatljivo.

Sveže, voćno vino sa karakterom teroara

Ističe kako joj je ova ocena veoma znači u samom početku jer potvrđuje da je na pravom putu što se tiče stila i načina proizvodnje. 

"Visoke ocene master somelijera u vinarskom svetu su jako važne za promociju i marketing, pogotovo novih brendova kao što je moj. Na ovaj način se kupcima ukazuje na postojanje nečeg novog kako bi bili motivisani da probaju. Dosta ljudi se vodi ocenama eksperata kao što su somelijeri tako da bi to trebalo da se stavi u prvi plan u većini promocija. Teško je odlučiti se za kupovinu boce malo skupljeg vina, ako ta cena ne može da se opravda ili ne može da se pročita šta o njemu misli neko sa iskustvom", pojašnjava. 

Šumadijska vina u stalnoj postavci Muzeja u Bordou

Ove godine je napravila i šardone i sivi pino u bačvi i rostfraj posudama, u manjim količinama.

"Sledeće godine je u planu da se proizvede i Crni pino kako bi se i crvena vina uključila u asortiman", otkriva dodajući da sirovinu nabavlja iz jednog velikog vinograda. 

"EP Wines Limited" je njena, kako kaže, mala vinska kompanija koja sarađuje sa lokalnim vinogradarom pa je to konstantan i siguran izvor visoko kvalitetnog grožđa. Vinograd je veličine oko 30 hektara sorte sovinjon blan iz kog se u proseku godišnje dobije oko 500 tona grožđa sveukupno. Jedan deo ide za njena vina, a ostatak grožđa vinogradar proda jednoj velikoj lokalnoj vinariji.

"Vinograd ima nešto malo sivog pinoa, koji smo koristili ove godine i u najmu imamo jedan šardone zasad, a od kog sam ove godine takođe kreirala vino", priča nam Pemper. 

Vrlo moderne tehnike proizvodnje

Zanimalo nas je, koliko se razlikuje novozelandsko od evropskog vinarstva. Eva otkriva kako je novozelandsko većinom usmereno na vrlo modernu proizvodnju visoko kvalitetnih, svežih i voćnih vina. 

"Tehnike proizvodnje su vrlo moderne. Istaknuta je i ekološka i proizvodnja takozvanih 'lifestyle' vina koja su zdravija jer ne sadrže mnogo alkohola i kalorija", trendovi zahtevaju i drugačiju strukturu vlasništva. 

Ime porekla i geografska oznaka: Put do brendiranja proizvoda i regije

Uglavnom su to veći zasadi i poljoprivredna zemljišta, jako je malo manjih koji ne mogu nikako drugačije da se obrađuju nego ručno. Stepen mehanizacije je visok, ali ima manjih vinarija i vinograda gde se bere ručno, gde je proizvodnja fokusirana na minimalan uticaj mehanizacije i intervencije čoveka, pojašnjava dodavši kako se na Novom Zelandu čak i u komercijalnoj proizvodnji koja nije ekološka promoviše zaštita živtone sredine i briga za prirodu. 

"Zeleno je ono što nam prvo padne na pamet kad mislimo o Novom Zelandu jer se i u turizmu i promociji zemlje koristi taj pojam i izraz. Vinari i vinogradari ovde se takođe vrlo brzo prilagođavaju promenama, dok u isto vreme slede prepoznatljivi stil novozelandskih vina koja postaju sve prepoznatljivija", ponosno priča mlada hrvatica o zemlji u kojoj se ostvarila kao vredan stručnjak i priznati enolog. 

Eva kreće u osvajanje Azije i Evrope

Eva Pemper: Možda Kina, Singapur, Hong Kong i Evropa

Eva nam otkriva da intenzivno radi na promociji svog brenda i na uspostavljanju veza za izvoz.

"Možda Kina, Singapur, Hong Kong i Evropa. Planiram sigurno da dođem u Hrvatsku kako bih posetila porodicu, ali zasada ne vidim povratak za stalno. Međutim, čovek nikada ne zna šta život nosi. Tako da, nikad ne reci nikad. Krajnji cilj mi je da potvrdim "Eva Pemper" brend u vinskom svetu Novog Zelanda i sveta kao prepoznatljiva vina koja su raznovrsna, visoko kvalitetna, uzbudljiva i vina teroara koja savršeno pristaju uživanju kako u svakodnevnom životu tako i u posebnim prilikima", zaključuje ovaj mladi enolog čije je vinsko putovanje tek počelo i u kom joj želimo mnogo uspeha. 


Tagovi

Eva Pemper Sauvignon Blanc 2019 Novi Zeland Kameron Daglas Ocena Voćno vino Brend


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.