Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja vina
  • 22.09.2021. 18:00

Europu čeka povijesno niska proizvodnja vina

Proizvodnja vina u tri glavne zemlje proizvođača u Italiji, Francuskoj i Španjolskoj kreće se oko 117,3 milijuna hektolitara što je pad od 18 posto u odnosu na sezonu 2020/21.

Foto: Martina Popić
  • 67
  • 4
  • 0

Europsko udruženje poljoprivrednika Copa-Cogeca predviđa povijesno nisku berbu grožđa za proizvodnju vina u sezoni 2021/2022. Kako su priopćili, nakon izazovne godine zbog klimatskih uvjeta u južnoj se Europi očekuje se znatno slabija berba koja će trajati kraće u odnosu na prethodne godine.

Proizvodnja vina se u tri glavne zemlje proizvođača u Uniji, ali i Europi, a to su Italija, Francuska i Španjolska predviđa na oko 117,3 milijuna hektolitara što je pad od 18 posto u odnosu na sezonu 2020/21. Osim proljetnih mrazeva koji su desetkovali oko 30 posto vinove loze u Francuskoj i sjevernoj Italiji, dodatne su gubitke uzrokovali tuča, suša i bolesti. Bez obzira na to, kvaliteta grožđa je dobra i omogućit će proizvodnju kvalitetnih vina, stoji u priopćenju.

U Italiji se procjenjuje da će ona varirati između 43,7 i 45 milijuna hektolitara, bilježeći pad od devet posto. Različiti klimatski uvjeti, od proljetnih mrazeva do ljetnih tuča, oluja i suša rezultirali su značajnim kvalitativnim i kvantitativnim razlikama između susjednih vinorodnih područja. Tako su ona u sjevernoj i središnjoj Italiji teško pogodili mrazevi uništivši do 40 posto pupova. Ipak, postoje dobre šanse za proizvodnju bijelih vina.

Francuska bilježi najveći pad

Francuska predviđa najoštriji pad od čak 29 posto u odnosu na prošlogodišnju sezonu. Proizvodnja vjerojatno neće premašiti 33,3 mil. hektolitara. Zbog mraza koji je uništio otprilike 30 posto uzgoja, zajedno s biljnim bolestima zbog ljetne vlage, očekuje se povijesno niska berba usporediva s onom iz davne 1977.

Ovogodišnja proizvodnja vina u Francuskoj jedna od najgorih u povijesti?

Španjolska predviđa proizvesti 39,5 milijuna hektolitara vina, što je 7 mil. hl manje nego lani kada je proizvedeno 46,5 mil. hl. Ondje je berba započela s voćem dobre kvalitete, no očekuje se da će trajati kraće jer su suša, mraz i tuča smanjili prinose.

Nadalje, u Njemačkoj se očekuje da će proizvodnja biti ispod devet mil. hl što je ispod 10-godišnjeg prosjeka. Djelomični gubici su uz vremenske nepogode i peronospora. Međutim, 2021. godina je obećavajuća za proizvodnju pjenušavih vina. Mađarska očekuje proizvodnju između 2,5 i 3 milijuna hektolitara.

Portugal je jedina zemlja u kojoj se predviđa porast proizvodnje, ali za samo jedan posto. 

"Ponovno otvaranje ugostiteljskog sektora i nastavak izvoza, uključujući SAD nakon obustave carina povezan sa sporom Boeing-Airbus unosi umjereni optimizam", komentirao je stanje na tržištu Luca Rigotti, predsjednik radne skupine za vino u Copa-Cogeca-i. Dodao je da manja proizvodnja i dugotrajni negativni učinci pandemije Covid-19 pokazuju da su sektoru potrebni odgovarajući upravljački alati za rješavanje smetnja na tržištu.


Tagovi

Berba grožđa Proizvodnja vina Europska unija Vino Predviđanja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !