Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • WineOs
  • 03.12.2017. 17:00

Dubrovačku malvasiju sultan i Židovi proglasili lijekom?

Naučili smo podosta na WineOs festivalu - razliku između kulena i kulina, s kojim vinom najbolje ide, koje su sorte vraćene u život...

Foto: Željka Rački-Kristić i Maja Celing Celić
  • 183
  • 8
  • 0

I sultan i Židovi proglasili su Dubrovačku malvasiju lijekom. Zašto? Pa da bi opravdali njezino ispijanje. Voda je dobra, ali za tuširanje. U njoj se stvaraju bakterije pa je sigurnije piti vino. Dio je to tek zanimljivosti koje su se mogle čuti na 4. Međunarodnom festivalu vina, delicija i ugodnog življenja WineOs, održanom 1. i 2. decembra u Osijeku.

Doznali smo na festivalu i razliku između kulena i kulina, s kojim ga je vinom najbolje sljubiti, frankovkom ili graševinom ali i iskustva brojnih vrijednih vinara u regiji. Prostor hrvatskog Podunavlja i Slavonije, dakako, najpoznatiji je po graševini koja bi, smatraju, trebala i na razini cijele Hrvatske dobiti veći značaj. No graševina se uzgaja i na samom jugu Hrvatske, u konavoskom polju.

Na zanimljvim radionicama čuli smo i Vladu Krauthakera, Slavka Kalazića, Ivana Enjingija, ali i dalmatinske vinare koji su u život vratili stare sorte Trnjak, Kujundžuša, Zlataricu i Plavku; Daria Gašpara, Milana Grabovca i Stipu Đuzela te Božu Metkovića koji proizvodi i pjenušac imena "Buržuj". Čuli smo i iskustva vinara iz susjedne Mađarske Gyorffy Zoltana koji je otkrio kako je vinogorje Villany postalo prepoznatljivo po cabernet francu. Vinari iz Srbije, odnosno Tomislav Ivanović pričao je o Prokupcu, o Kadarki Oskar Maurer, a iz Bosne i Hercegovine je stiglo čudo. Kako je Istarska malvazija pronašla novu domovinu u Žepču, ispričao je Vinko Zovko, oduševivši sve pristune.

WineOs je organizirala Vinoteka Vinita uz suorganizaciju Udruge Graševina Croatica i Udruge Dekanter, a zanimljive priče koje smo čuli, vidjeli i okusili, uskoro čitajte na našim stranicama.

Foto: Željka Rački-Kristić i Maja Celing Celić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.